Metro-portal.hr

objavljeno 04.01.2010. 15:49:10
SUPARNIK iPHONE-u

Google lansira Nexus One

Mjesecima je svijet tehnologije ˝šuškao˝ o najviše čuvanoj tajni Googlea, tj. prvom mobilnom telefonu ove kompanije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Fox News)

Unatoč sve većem iščekivanju mobitela za koji se pretpostavljalo kako će biti u stanju prekinuti dominaciju iPhonea na tržištu, nikakvi službenih priopćenja za javnost nije bilo.

No, u utorak sva će nagađanja biti prekinuta jer Google planira konačno predstaviti famozni Nexus One, mobitel s osjetljivim ekranom koji je ime dobio po karakteru iz znanstveno-fantastičnog filma Ridleya Scotta ˝Blade Runner˝.

Telefon, koji koristi Googleov operativni sustav Android, predstavlja značajan korak za kompaniju, koja je do sada, nudila mobitele samo u suradnji s drugim partnerima. Izvješća sugeriraju kako će se Nexus One preko interneta prodavati po cijeni od 2500 kuna. Prvo bi trebao biti dostupan u SAD-u, a kasnije i u Europi.

I dok se mobitel sklapa u tajvanskoj kompaniji HTC, Google je preuzeo glavnu ulogu u dizajniranju hardvera i softvera. Izvješća navode kako Nexus One ima malo veći ekran od iPhonea, bateriju na punjenje, te opciju memorijske kartice. Korisnici će imati pristup internetu, video igrama te Googleovom sustavu GPS navigacije. Mobitel će također sadržavati kameru od 5 megapixela, kao i mogućnost spajanja na bežičnu internet mrežu.

04.01.2010. 15:49:10
http://metro-portal.hr/google-lansira-nexus-one/29959/