Metro-portal.hr

objavljeno 02.07.2013. 08:02:00
ISPOVIJED

Google knjigovodstvo

Naša kreativna suradnica našla se u totalnoj zbrci i panici, pa se odlučila javno izjadati i olakšati dušu

Ubiše nas propisi
Ubiše nas propisi (Shutterstock)

Ući u poduzetničke vode nije lako, a u njima opstati još je teže, osobito kada imate 'situacije' sa vašim knjigovodstvom.

Zagreb je zapravo mali samo prostorno, jer na ovako malom prostoru ima toliko različitog tumačenja zakona, da kao novopridošlica u poduzetništvo, možete steći osjećaj da živite u pr.multikulturalnom Londonu ili Parizu.

Odlučite li tako svoje račune voditi kod knjigovodstva na jednoj strani Zagreba, usosili ste se u startu jer oni sa drugog dijela Zagreba tumače zakone na posve drugačiji način. Zatreba li vam stoga neko tumačenje zakona i, još važnije, njegove provedbe, moguće je da ćete dobiti posve različita mišljenja. Kako je to moguće, pitate se? Ooo, u Zagrebu vrlo moguće. 

Što se to pobogu događa u praksi?

Za primjer, neki knjigovođe priznat će vam račune koji nemaju potpis i žig (jer to rade svi), a drugi ih vratiti (jer po zakonu zapravo morate imati elektronički ovjeren potpis koji onda vrijedi online). Nadalje, nekim knjigovodstvima možete sve slati e-mailom, drugima obavezno fizički dostavljati svaki božji papir. Jedni, na sreću mnogih malih poduzetnika, priznaju materijalne troškove (jedini zakonski način za izvlačenje novaca osim plaće i plaćanja turbo visokih poreza!), dok drugi u čudu govore nema šanse (?!). Treći su već uspjeli naći rupe u provedbi fiskalizacije i vješto zaobilaze propise, a drugi i na najmanji prekršaj upozoravaju....

Malom poduzetniku dođe da: viče (1.korak), pokuša riješiti situaciju ispitivanjem više 'stručnjaka' (2.korak), pokuša shvatiti što je upravo doznao (3.korak), počne se smijati od muke jer je upravo shvatio da je dobio 3 sasvim različita tumačenja propisa (4.korak), dođe mu da odjavi firmu i radi na crno, iako od toga brzo odustaje (5.korak), prilagođava se situaciji, počinje izučavati dijelove prava (iako nije odvjetnik niti ima za to vremena) (6.korak), postaje oprezan kao lav pri napadu na žirafu (7.korak), a sve u svrhu opstanka i razvoja svoga biznisa.

Zaključak nas malih i (po)tlačenih jest da nam treba doslovce 'Google knjigovodstvo'...ono koje je na granici besplatnog/open za sve, TOP kvalitete i naplaćuje se od onih koji imaju/mogu platiti više. A kako danas nema toga što ne guuglamo, guglali bi i copy-pasteali i pravo i propise i zakone i - knjigovodstvo. 

Onda ne bi tri različita knjigovodstvena stručnjaka mogla reći - različito, jer bismo imali 'Google knjigovodstvo' koje kaže: OVAKO JE! :)

www.kreativna-vjeverica.com

Piše: Martina Kocijan
02.07.2013. 08:02:00
http://metro-portal.hr/google-knjigovodstvo/79063/