Metro-portal.hr

objavljeno 19.10.2012. 07:57:00
MA DAJ!

Google izbacuje francuske medije iz pretraga zbog poreza?

Ako francuska vlada donese zakon o porezu za navođenje tekstova u pretraživanju, Google će izbaciti njihove medije iz pretraga

Google ne misli plaćati porez Francuskoj
Google ne misli plaćati porez Francuskoj (Arhiva)

Francuski su mediji pred mjesec dana od vlade zatražili prijedlog zakona o porezu za korištenje njihovih tekstova u pretragama. Sumanuti prijedlog ide tako daleko da bi pretraživači morali plaćati svako čitanje nekog teksta na koji su usmjerili surfere pretragom, uz moguće kazne od 300 tisuća eura i do tri godine zatvora.

Google se javio prvi priopćenjem da će, u slučaju da se takav zakon donese, jednostavno izbaciti sve francuske medije iz pretraživanja. Nadalje, Google navodi da mjesečno preusmjeri četiri milijarde klikova francuskim stranicama i da bi ovakav prijedlog zabranio navođenje nekomercijalnih izvora.

Uz to, zakonom bi se ograničio pristup informacija, smanjio broj francuskih stranica čiji sadržaj Google navodi u pretragama i zakočio inovativnost.

Kako su Francuzi poznati po tvrdoglavosti kad je u pitanju korištenje njihovog jezika, a i ministrica kulture je sklona zakonu, ovo bi moglo dovesti do presedana koji će najteže pogoditi upravo francuske medije.

19.10.2012. 07:57:00
http://metro-portal.hr/google-izbacuje-francuske-medije-iz-pretraga-zbog-poreza/74422/