Metro-portal.hr

objavljeno 07.10.2012. 09:39:00
GODIŠNJICA

Google doodleom obilježio rođendan Nielsa Bohra

Za zasluge u istraživanju strukture atoma dobio je 1922. godine Nobelovu nagradu za fiziku

Google obilježio rođendan Nielsa Bohra
Google obilježio rođendan Nielsa Bohra (Screenshot Google)

Google je današnjim doodleom obilježio rođendan Nielsa Bohra, jednog od najznačajnijih znanstvenika u području atomske fizike. 

Niels Bohr bio je danski fizičar koji se svojom kvantnom teorijom o građi atoma svrstao među utemeljitelje moderne atomske fizike. Godine 1913. kao mladić se odlučio za drugu mogućnost u pokušaju rješavanja teškoće Rutherfordova modela.

Bohr je zadržao osnovnu ideju planetnog sustava, ali je proširio ideju o kvantizaciji elektromagnetnog zračenja te je proširio Rutherfordov planetni model atoma. Pretpostavio je da su moguće samo neke kružne putanje elektrona oko atoma. Time je bitno izmjenio fizikalnu sliku atoma te je po njemu taj model nazvan Bohrov model.

Niels Bohr radio je na sveučilištu u Manchesteru zajedno s Rutherfordom u vrijeme njegova otkrića atomske jezgre. Godine 1936. neovisno o Breitu i Wigneru razvio je teoriju snažne interakcije nukleona u atomskoj jezgri i uveo pojam "složene jezgre" za međustanja u nuklearnim reakcijama. Za drugog svjetskog rata, od 1944. do 1945. godine radio je na atomskom programu u Sjedinjenim državama.

Za zasluge u istraživanju strukture atoma dobio je 1922. godine Nobelovu nagradu za fiziku, a i Zagrebačko Sveučilište mu je 1958. godine dodijelilo počasni doktorat.

07.10.2012. 09:39:00
http://metro-portal.hr/google-doodleom-obiljezio-rodjendan-nielsa-bohra/74230/