Metro-portal.hr

objavljeno 27.06.2017. 12:29:00
2.7 MILIJARDI

Google dobio astronomsku kaznu EU

Dopuštali su vlastitoj usluzi usporedbe cijena za kupovinu proizvoda značajno povećanje prometa na račun suparnika i na štetu europskih potrošača, tvrdi Europska komisija

Udarilo ih po džepu
Udarilo ih po džepu (Arhiva)

Zbog zlorabljenja tržišne pozicije Google će morati platiti 2,7 mlijardi dolara kazne, odlučili su regulatori Europske unije.

Google je optužen za smanjivanje vidljivosti shopping web stranica jer je svoju "Shopping Box" uslugu stavio na vrh prikazivanja rezultata pri pretrazi, javlja CNN.

"Googleova nezakonita praksa imala je značajan utjecaj na konkurenciju (...) Dopuštali su vlastitoj usluzi usporedbe cijena za kupovinu proizvoda značajno povećanje prometa na račun suparnika i na štetu europskih potrošača", navodi se u izjavi EK pri službenoj objavi kazne za Google.

"Ono što je Google učinio je nezakonito pred pravilima EU vezanim uz monopolsko ponašanje. Google je onemogućio drugim tvrtkama da se natječu i da uvedu inovaciju. Što je bitnije, Google je onemogućio europskim potrošačima da imaju istinski izbor usluga", poručila je povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

27.06.2017. 12:29:00
http://metro-portal.hr/google-dobio-astronomsku-kaznu-eu/105796/