Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2012. 15:05:00
ZADNJA LINIJA OBRANE

Google će upozoravati korisnike kad im hakeri napadnu Gmail

Google će korisnicima svojih usluga poslati upozorenje o napadu, nakon čega će ih savjetovati da odmah osiguraju svoje podatke i račun

Fotografija vijesti

Internetski div Google danas je na svom blogu objavio novu uslugu, koja će upozoravati sve korisnike Gmail računa da su im hakeri, za koje se sumnja da su strani agenti, provalili u račun.

Google ovu novost objašnjava uspostavljanjem „posljednje linije obrane" za sve svoje korisnike koji bi mogli postati žrtvom napada stranih agencija i špijuna.

Korisnici će dobiti obavijest kako Google smatra da su napadnuti, unatoč tomu što iz tvrtke nisu željeli precizirati na koji će točno način detektirati prijetnju od strane sponzoriranih hakera, kakvi su u zemljama poput Kine i Irana vrlo česti.

Stručnjaci tvrde da je ova promjena primarno usmjerena za zaštitu američkih tvrtki i vladinih institucija, koje su u posljednjih nekoliko tjedana bile u više navrata mete napada kineskih hakera. Očekivano, kineska je vlada žustro odbila bilo kakvu povezanost s tim incidentima. Zanimljivo, i kineske su institucije i tvrtke zadnjih godina sve češće mete napada izvana.

„Ukoliko na svom Gmail računu dobijete ovu obavijest, to ne znači nužno da vam je ukraden korisnički račun. To samo znači da mi vjerujemo kako bi vaš račun mogao postati meta malwarea ili napada, zbog čega biste trebali napraviti sve u vašoj moći da bolje i na vrijeme osigurate svoje podatke", zaključuje Google na svom blogu.

06.06.2012. 15:05:00
http://metro-portal.hr/google-ce-upozoravati-korisnike-kad-im-hakeri-napadnu-gmail/71707/