Metro-portal.hr

objavljeno 28.07.2022. 14:58:09
WOW!

Goodyear se pridružuje komercijalizaciji lunarne mobilnosti

Goodyear će izraditi gume osmišljene za ekstremne temperature u šestini gravitacije i za teren pun kratera

Lunarni rover?
Lunarni rover? (Goodyear)

Prije 53 godine Goodyear je isporučio važne proizvode za NASA-in program Apollo, među ostalim i za misiju Apollo 11 koja je u to vrijeme sletjela na Mjesec. Rad na svemirskoj tehnologiji će u razvoju vozila za lunarnu mobilnost nastaviti u suradnji s poduzećem Lockheed Martin.

Lockheed Martin razvija novu generaciju lunarnih vozila za potporu znanosti te kao pomoć NASA-i, gospodarskim poduzećima i drugim svemirskim agencijama. Goodyear će također pridonijeti svojom stručnošću i bogatim iskustvom u izradi guma.

S ciljem usavršavanja guma za razne lunarne rovere još od Apolla, Goodyear je zajedno s NASA-om nastavio s različitim inovacijama. Kako bi pospješio mobilnost na Mjesecu i uspješno se nosio s izazovnim uvjetima na njegovoj površini, Goodyear će se ovaj put osloniti na svoju naprednu tehnologiju bezračnih guma koja se na Zemlji koristi za mikropokretljivost, autonomne autobuse i putnička vozila.

Za razliku od lunarnih rovera Apollo, koji su namjenski izgrađeni za samo nekoliko dana korištenja unutar radijusa od osam kilometara od mjesta slijetanja, na budućim misijama zahtijevat će se prelazak mnogo većih udaljenosti preko neravnog terena i na ekstremnim temperaturama. Goodyear će morati razviti gume koje će omogućiti dugogodišnju izdržljivost na noćnim temperaturama nižim od -120 stupnjeva Celzija i dnevnim temperaturama iznad 120 stupnjeva Celzija.

Projektu se tehnologijom "robotske ruke" pridružuje i MDA iz Kanade koja će se moći koristiti na lunarnim vozilima certificiranim za siguran prijevoz ljudi. Ta ruka bit će vrijedan doprinos potpori astronautima i omogućit će veću funkcionalnost rovera čak i u potpuno automatiziranim misijama.

Poduzeća Lockheed Martin, MDA iz Kanade i Goodyear čine ekipu s jedinstvenom perspektivom i stručnošću za suočavanje s novim izazovima i promjenjivim pristupima tržištu. Očekuju da će svoje prvo vozilo na površini Mjeseca imati dovoljno rano da podrže NASA-inu prvu misiju slijetanja s posadom koja će pri hodanju po Mjesecu uključivati prvu ženu i prvu crnu osobu. Misija je trenutačno planirana za 2025. godinu.

28.07.2022. 14:58:09
http://metro-portal.hr/goodyear-se-pridruzuje-komercijalizaciji-lunarne-mobilnosti/138688/