Metro-portal.hr

objavljeno 30.09.2021. 14:01:00
GUME

Goodyear i Dunlop vodeci na testovima zimskih guma

Na ADAC-ovu testu zimskih guma Goodyearove robne marke osvojile su četiri uvrštenja na pobjedničko postolje

Koje su najbolje?
Koje su najbolje? (Arhiva)

Za glavni dio ovogodišnjega testa ADAC je odabrao raširenu dimenziju 195/65 R15, koja se ugrađuje na mnoge najprodavanije obiteljske automobile (npr. Volkswagen Golf), a gume su međusobno uspoređivali na temelju 17 zahtjevnih kriterija. U toj kategoriji prvo mjesto među gumama 16 različitih robnih marki osvojili su Goodyear UltraGrip 9+ i Dunlop Winter Response 2.

Izvođači testa ocijenili su Goodyearovu gumu UltraGrip 9+ kao gumu s vrlo uravnoteženim svojstvima jer se dobro ponašala na suhim i mokrim cestama te na snijegu, a na testu vožnje na ledenoj podlozi zauzela je prvo mjesto. Impresivne rezultate također je ostvarila kad je riječ o trošenju i potrošnji goriva. Visokoj izdržljivosti gume UltraGrip 9+ pridonose Goodyearove inovativne tehnologije Mileage Plus i Winter Grip, kojima je opremljena. Naime, tehnologija Mileage Plus štiti gumu na gruboj podlozi i omogućuje joj bolji potencijal prijeđenih kilometara, a tehnologija Winter Grip osigurava izvrsno prianjanje na snijegu i ledu.

Kad je riječ o gumi Winter Response 2, kojom je Dunlop ponovio pobjedu iz 2018. godine, u prvome redu bila je istaknuta njezina izvrsna izdržljivost na suhim, mokrim, zasniježenim i zaleđenim površinama. Za ovo potonje zaslužan je raspored lamela na ramenom dijelu gume pod karakterističnim kutom, zbog čega Dunlop Winter Response 2 svladava centrifugalne sile i osigurava bolje prianjanje prilikom skretanja na snijegu i ledu.

Najbolji rezultati na testu zimskih guma visokih performansi Dunlop i Goodyear bili su izvrsni i u kategoriji visokoizdržljivih guma. ADAC je, naime, u test uključio i gume 225/50 R17, koje su ugrađene na mnoge veće automobile (npr. Volvo V60, Škoda Octavia, BMW serije 3 i Mercedes klase C). U toj kategoriji guma Dunlop Winter Sport 5 osvojio je dijeljeno najbolje uvrštenje, a Goodyearova guma UltraGrip Performance+ bila je jedna od samo triju kojima su izvođači testa dodijelili najvišu ocjenu „dobra". Na testiranju na snijegu guma Dunlop Winter Sport 5 osvojila je prvo mjesto, a Goodyearovu UltraGrip Performance+ označili su kao gumu koja ima vrlo uravnotežene vozne značajke u svim uvjetima.

Četiri uvrštenja na pobjedničko postolje u jednoj od najcjenjenijih publikacija za testiranje u industriji postignuće je koje za Goodyear znači priznanje za tehnologiju najnovijih guma u ponudi. Inovacije poput tehnologije Winter Grip zadržavaju Goodyearove gume (UltraGrip 9+ i Performance+) na samom vrhu segmenta u kojem obitelj UltraGrip pobjeđuje već desetljećima. Najbolje uvrštenje guma Dunlop Winter Response 2 i Winter Sport 5 u njihovu segmentu pokazuje, pak, opseg i izdržljivost ponude Goodyearovih zimskih guma.

30.09.2021. 14:01:00
http://metro-portal.hr/goodyear-i-dunlop-vodeci-na-testovima-zimskih-guma/134407/