Metro-portal.hr

objavljeno 01.03.2011. 16:13:34
BIJEG OD NASILJA

Gomila izbjeglica napravila kaos na libijsko-tuniskoj granici

Tuniski graničari pucali su u zrak ne bi li obuzdali gomilu ljudi koja pokušava prijeći granicu i tako pobjeći pred nasiljem u Libiji

Fotografija vijesti

Graničari puštaju ljude, uglavnom strance koji rade u Libiji, preko prijelaza Rad Dždira, ali imigracijske ih vlasti ne uspijevaju dovoljno brzo obraditi, prenosi Hina. Gomila se gura o betonski zid na tzv. ničijoj zemlji između Libije i Tunisa. Tuniski graničari povremeno otvore plava metalna vrata i puste manju skupinu unutra. 

No neki bacaju torbe preko i pokušavaju se popeti. Graničari su ih isprva tukli palicama, a onda su počeli pucati u zrak. Reutersov novinar vidio je da medicinske ekipe odvode najmanje tri osobe jer su se onesvijestile od pritiska tijela, a dobrovoljci su iz Tunisa preko zida bacali boce s vodom u gomilu.

Libijski čelnik Moamer Gadafi rasporedio je u utorak nove snage na području zapadne granice. On prkosi zapadnom vojnom i gospodarskom pritisku, što izaziva bojazan da bi jedna od najkravijih arapskih pobuna mogla postati još nasilnijom. Libijske snage raspoređene su na libijsko-tuniskom graničnom prijelazu Dehibi. Ondje su izvješene zelene libijske zastave. Reporteri na tuniskoj strani granice vidjeli su libijska vojna vozila i vojnike. Dan ranije, u ponedjeljak, na tom prijelazu nije bilo vojske. Dehiba je udaljena oko 60 kilometara od grada Naluta.

Lokalno stanovništvo kaže da su snage odane Gadafiju raspoređene kako bi učvrstile kontrolu nad Nalutom i osigurale da grad ne padne u ruke Gadafijevih protivnika. SAD je priopćio u ponedjeljak da premješta brodove i zrakoplove bliže Libiji, a britanski premijer David Cameron izjavio je da će njegova vlada raditi na pripremi zone zabrane letenja kako bi se zaštitio libijski narod.

 

01.03.2011. 16:13:34
http://metro-portal.hr/gomila-izbjeglica-napravila-kaos-na-libijsko-tuniskoj-granici/55975/