Metro-portal.hr

objavljeno 06.07.2012. 11:29:18
ŠTO BI BILO KAD BI BILO

Golovi duhovi - nepriznati, a lopta prešla crtu

Mnoštvo je diskutabilnih golova koji su odlučili pobjednike važnih svjetskih utakmica - od slavne Maradonine ruke nadalje....

Maradona je zbog svog sumnjivog gola prozvan

Svijet se još uvijek sjeća Maradonine ruke kojom je postigao na svjetskom prvenstvu u Meksiku 1986. godine, na utakmici s Engleskom na kojoj je postigao dva gola. Takvi neregularni golovi nisu rijetkost na utakmicama, ali nogometna povijest bilježi mnoštvo 'golova duhova' - kako su ih prozvali zbog činjenice da nisu bili priznati premda je lopta prošla gol-liniju, ili su bili priznati iako je bilo upitno je li lopta ušla u gol. Ovo su samo neki od najpoznatijih koje donosi Hina.

ENGLESKA - NJEMAČKA 4:2

(Finale svjetskog prvenstva 1966.)

Jedini naslov u svojoj povijesti Englezi su osvojili 1966. godine pred svojim navijačima, premda niti 46 godina nakon utakmice nije poznato je li pogodak Geoffa Hursta regularan ili nije. U 101. minuti utakmice pri rezultatu 2:2, Hurst je pucao, a lopta se odbila od grede i pala na liniju ili u gol. Glavni sudac nije vidio, no pomoćni je pokazao na centar. Na koncu je Engleska slavila 4:2, a Nijemci i danas tvrde kako gol nije postignut.

BRAZIL - ŠPANJOLSKA 1:0

(1. kolo, SP-a 1986.)

Brazil je pobijedio 1:0 golom Socratesa, premda je utakmica trebala završiti 1:1. Michel je postigao gol nakon što se lopta od vratnice odbila iza gol linije, no australski sudac Chris Bambridge nije priznao pogodak.

KAMERUN - NIGERIJA 4:3 jedanaesterci

(2000., finale afričkog prvenstva)

Kamerun je osvojio naslov afričkog prvaka boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što je Nigeriji poništen regularan gol. Udarac Viktora Ikpebe u četvrtoj seriji je završio u gredi od koje se odbio iza gol linije, no glavni i pomoćni sudac nisu priznali gol. Kamerun je slavio, a nakon utakmice su bili veliki neredi nigerijskih navijača.

MANCHESTER UNITED - TOTTENHAM 0:0

(siječanj 2005., englesko prvenstvo)

Bila je 89. minuta kada je veznjak Tottenhama Pedro Mendes s centra pokušao iznenaditi vratara Uniteda Roya Carrolla. Premda se lopta činila laganom, ispala je iz vratarevih ruku i upala barem jedan metara u gol. Carroll je loptu izbacio i nastavio igrati kao da se ništa nije dogodilo. Glavni sudac Mark Clattenburg i njegov pomoćnik na toj strani Rob Lewis bili su predaleko i nisu vidjeli gol. Na koncu je utakmica završila 0:0.

NJEMAČKA - ENGLESKA 4:1

(osmina finala SP-a 2010.)

U trenucima dok je Engleska gubila 1:2, Frank Lampard je zabio gol za izjednačenje. Lopta se od grede odbila u zemlju iza gol-linije i pogodak je bio ispravan. Međutim, urugvajska sudačka trojka na čelu sa Jorgeom Larriondom nije priznala pogodak. Njemačka je potom još dva puta zatresla mrežu Davida Jamesa i rezultatom 4:1 izborila plasman u polufinale.

MILAN - JUVENTUS 1:1

(veljača 2012.)

Bila je to jedna od ključnih utakmica u borbi za ovogodišnji 'scudetto'. Milan je imao vodstvo 1:0, kada je Sulley Muntari udarcem glavom svladao Gianluigia Buffona za 2:0. Lopta je prošla crtu barem jedan metar, no pogodak nije priznat. Juventus je potom izjednačio, a kasnije je osvojio naslov prvaka.

UKRAJINA - ENGLESKA 0:1

(skupina, EP 2012.)

Kod rezultata 1:0 za Englesku, domaćinu je poništen regularan pogodak. Terry je loptu Devića izbacio iz gola kada je već prošla gol-liniju. Premda je utakmicu vodilo pet sudaca, nitko nije vidio gol. Ukrajina je izgubila i ostala bez plasmana u četvrtfinale EP-a. Za Ukrajince je mala utjeha kako su mađarski suci odmah poslani kući.

06.07.2012. 11:29:18
http://metro-portal.hr/golovi-duhovi-nepriznati-a-lopta-presla-crtu/72429/