Metro-portal.hr

objavljeno 10.07.2012. 14:06:08
BRAZIL

GM komarcima protiv denga groznice

Projekt brazilske vlade predviđa uzgoj golemih količina transgenskih mužjaka komaraca roda "Aedes aegypti"

Kako spriječiti razmnožavanje komaraca
Kako spriječiti razmnožavanje komaraca (Arhiva)

Brazil će se uzgojem golemog broja genetski modificiranih komaraca pokušati boriti protiv insekata prijenosnika denga groznice, virusne bolesti od koje je ove godine već oboljelo pola milijuna ljudi, objavilo je brazilsko ministarstvo zdravstva.

Simptomi denga groznice, koju prenose komarci iz roda "Aedes aegypti", obično su visoka tjelesna temperatura, glavobolja, bol u zglobovima, a u težim slučajevima i krvarenje, što može uzrokovati i smrt.

Projekt brazilske vlade predviđa uzgoj golemih količina transgenskih mužjaka komaraca roda "Aedes aegypti", koji će potom biti pušteni u prirodu kako bi se parili sa ženkama, ali njihovo potomstvo nikad neće doći do odrasle dobi.

"Ti komarci, kojih će u prirodi dvostruko više od ne-transgenskih mužjaka, privlačit će ženke radi parenja, ali im potomstvo neće dosegnuti odraslu dob, što bi trebalo smanjiti brojnost populacije Aedes aegypti", navodi ministarstvo u priopćenju.

Novi će se komarci uzgajati u postrojenju otvorenom u subotu u Bahiji, državi na sjeverozapadu Brazila, gdje će se svaki tjedan stvarati 4 milijuna insekata.

Taj je pokus već isproban u dvama područjima u toj državi u kojima je bilo mnogo komaraca.

"Zahbvaljujući toj tehnici, u šest smo mjeseci smanjili broj komaraca za 90 posto", navelo je ministarstvo.

10.07.2012. 14:06:08
http://metro-portal.hr/gm-komarcima-protiv-denga-groznice/72514/