Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2013. 15:04:00
DOSTA!

Gluten i kukuruzni sirup uništavaju nam metabolizam

Stvarno je vrijeme da počnete čitati sastav hrane koju kupujete, jer proizvođači su izgubili kompas i trpaju sve i svašta

HFCS je pošast moderne prehrane
HFCS je pošast moderne prehrane (Arhiva)

Cilj opravdava sredstvo, rekao je već davno genijalni Machiavelli, no on se tom svojom često korištenom izrekom referirao na vlast, a ne na današnje proizvođače hrane na koje se to može lako i brzo primjeniti. 

Naime, istraživanje američkog nutricionista Johhnyja Bowdena pokazalo je da postoje dva sastojka gotovo svake procesirane hrane koji uništavaju naš metabolizam i izravno uzrokuju nakupljanje suvišnih kilograma.

Radi se, naravno, o glutenu i HFCS-u, notornom visokofruktoznom kukuruznom sirupu koji se nemilice i beskrupulozno trpaju u apsolutno sve što jedete, kako bi se stvorila ovisnost. 

HFCS uzrokuje ovisnost, smatra dr. Bowden, jer razina šećera u krvi neprirodno i naglo raste nakon konzumiranja ovog "sirupa" od GMO kukuruza, što tjera tijelo na pojačano lučenje inzulina, a on pak potiče stvaranje masnih naslaga i to naročito na najopasnijem mjestu - oko trbuha.

Gluten se nalazi u svemu što sadrži žitarice, a također uzrokuje probavne smetnje, nakupljanje masnoća i, u velikom broju slučajeva, intoleranciju na gluten koja donosi dodatne zdravstvene komplikacije ako se ne uoči. 

Naravno, to je posljedica korištenja isključivo umjetno stvorenih žitarica s izuzetno visokim udjelom glutena, jer stare, domaće žitarice nisu imale ni blizu takav udio glutena, pa se do pojave novih sorti intolerancija na gluten nije niti manifestirala kod ljudi. 

Kako se spasiti? Jednostavno, promjenom načina prehrane, uvođenjem svježe hrane tako da znate što jedete, uz potpuno odbacivanje "gotove hrane". Nije jednostavno, na prvi pogled, ali nije li ista stvar kad držite dijetu?

01.10.2013. 15:04:00
http://metro-portal.hr/gluten-i-kukuruzni-sirup-unistavaju-nam-metabolizam/80798/