Metro-portal.hr

objavljeno 04.12.2020. 16:01:00
PANDEMIJA

Glumci (uzaludno) pišu premijeru

Glumci zagrebačkih kazališta i udruge u kulturi u otvorenom pismu predsjedniku Vlade te ministrima Zdravku Mariću i Nini Obuljen Koržinek upozoravaju na nezavidnu situaciju u kojoj su se zbog pandemije

Za javni sektor ima, za slobodnjake - naravno da nema
Za javni sektor ima, za slobodnjake - naravno da nema (Arhiva)

Pismo je potpisalo 165 glumaca i glumica, zaposlenika zagrebačkih kazališta, a supotpisalo ih je 14 udruga u kulturi.

"U ovim teškim vremenima epidemije i situaciji izuzetno otežanih mogućnosti djelovanja u kulturi i umjetnosti želimo vas ponovno upozoriti da su kolegice i kolege koji imaju status samostalnih umjetnika i nezavisni kulturni radnici i dalje nepravedno izuzeti iz sustava potpora koje primaju svi subjekti u gospodarstvu kao i poduzetnici u kulturi", stoji u pismu upućenom premijeru Plenkoviću, ministru financija Zdravku Mariću i ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek.

Dobili pomoć samo za ožujak, travanj i svibanj

Potpisnici podsjećaju da su priznati članovi Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika dobili pomoć samo za ožujak, travanj i svibanj i nakon toga više ništa te su prepušteni da se snalaze sami u situaciji u kojoj umjetničkog angažmana nema ili ga ima tek sporadično, u vrlo ograničenim uvjetima i produkcijskim budžetima.

"Potpuno nam je nerazumljiva takva diskriminirajuća odluka koja teško pogađa ovu skupinu radnika i radnica u kulturi, prepuštenih snalaženju i bez apsolutno ikakve zaštite", ističu potpisnici.

Pozdravljaju sve specifične programske natječaje u skladu s novim uvjetima rada koje raspisuje Ministarstvo kulture i medija, no napominju da ti programi ne uključuju sve potrebite i svojim programskim sredstvima ne nadomještaju neophodnu pomoć.

Mogućnosti rada u sektoru kulture sve manje

Situacija s epidemijom sve je ozbiljnija, a mogućnosti rada u kulturnom sektoru sve manje, a samim time smanjuje se i mogućnost zarade za osnovne životne potrebe, upozoravaju potpisnici te ističu da "kultura i umjetnost zaslužuju jednaku pažnju i pomoć kao i svi ostali sektori".

Stoga mole da se u što skorijem roku donese odluka o nastavku isplate financijskih potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i ostalim nezavisnim kulturnim radnicima kojima je pomoć neophodna.

Ocjenjuju da je odgovornost Vlade i ministarstava da nezavisne i samostalne radnike u polju kulture i umjetnosti ne dovedu do stanja ugroženih životnih uvjeta i egzistencije.

"Ostajemo u očekivanju što brže reakcije koja će ispraviti ovu nelogičnu, nepravednu i diskriminacijsku odluku o neisplati potpora prema kojoj ispada da su svi jednaki, a samo su neki jednakiji", poručuju potpisnici.

Brojni glumci i zaposlenici kazališta potpisali pismo

Pismo su potpisali glumci i zaposlenici Zagrebačkog kazališta mladih, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Kazališta Kerempuh, Kazališta Trešnja, Kazališta Gavella, Kazališta Komedija, Kazališta lutaka i kazališta Žar ptica.

Peticiju supotpisuju i Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Društvo hrvatskih audiovizualnih prevoditelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska udruga producenata, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Međimurja, Udruga plesnih umjetnika Hrvatske, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko društvo dramskih umjetnika.

04.12.2020. 16:01:00
http://metro-portal.hr/glumci-uzaludno-pisu-premijeru/129032/