Metro-portal.hr

objavljeno 01.01.2008. 15:43:00
KOLUMNA

Švabo Dikan i Vlatka partizanka

Sluteći da bi rat mogao uskoro biti izgubljen, Dikan se dosjetio lansirati svoje tajno oružje, svoj dugo pripremani V2 –optužio je bivšu suprugu za bavljenje najstarijim zanatom

Fotografija vijesti

Rat između supružnika u brakorazvodnoj parnici Radeljak-Pokos, nastavljen je ovih dana uporabom teškog topništva po neprijateljskoj živoj sili. On je optužio nju - ni više ni manje - nego za sustavno prostituiranje, dok je ona između redaka priznala tek bračnu nevjeru.

Dikanova ofanziva lansirana je u trenucima kada je na medijskom bojištu ova sapunica, dugotrajnija i šašavija od onih koje piše Jelena Veljača, bila gurnuta u drugi plan. Jer protekla tri tjedna bila su obilježena mlitavom haaškom presudom ratnim zločincima s Ovčare i euforijom oko svenarodne kupoprodaje dionica T-HTa, dok je apsolutni vladar javnog prostora bez konkurencije bio Zdravko Mamić. Stoga je netko u stožeru informativno-političke djelatnosti bivšeg muškog supružnika vjerojatno zaključio: stanite malo, pa neće nam valjda Šljivančanin, Čučić, Mamić i Mudrinić otimati naše krvavo stečene stranice novina i minute u elektronskim medijima? Nismo li svojedobno polučili izvanredan uspjeh kada smo dospjeli čak i na kraj subotnjeg Dnevnika javne televizije? Gospodo, ne može to tako...

Okupator u nevolji

Špijunski stožer u međuvremenu je sakupio sve nephodne “fatalne informacije”, kako to kaže Radeljak, i novi napad je mogao početi. Iako stručnjaci nisu provodili ispitivanje javnog mnijenja na reprezentativnom uzorku, pa se to sa sigurnošću ne može tvrditi,  očito je u cijeloj aferi gospođica Pokos od početka osvajala više simpatija. Njezin bivši partner ju je doslovce izbacio iz stana, priveden je u policijsku stanicu na ispitivanje, a sama Vlatka se nekoliko puta tako uvjerljivo rasplakala u javnosti, da je to bilo tužno za gledati čak i poluokorjelijim muškarčinama.

Iz niza njenih ekskluzivnih nastupa, na vrh ove tužne top liste zasjeo je suzni intervju za “Latinicu” vođen u maksimirskom parku, koji je naciju potresao gotovo kao ispadanje “vatrenih” 1999. godine od tadašnje SR Jugoslavije u kvalifikacijama za Europsko nogometno prvenstvo.

Od prognanice u teškoj depresiji, Vlatka Pokos se prometnula u ženu pretrpanu poslovima. Uslijedila je gomila angažmana, koja je okrunjena šarenom TV reklamom za peglanje potrošačkih kartica. Isti je uradak toliko oduševio neke ozbiljne kolumniste, da su protagonisticu pomalo ishitreno proglasili kraljicom autoironije i heroinom borbe za žensko osamostaljenje.

Pozitivnu sliku u javnosti podgrijale su i neprestane najave konačnog izlaska glazbenog CD-a Vlatke Pokos, kojega glazbeni kritičari s nestrpljenjem iščekuju godinama. S obzirom na činjenicu da velike životne drame rezultiraju još većim umjetničkim djelima, smatra se da bi novi uradak ove pjevačice mogao nadmašiti slavu evergreena “Kad će taj petak”.  

Kako god bilo, bivša supružnica je ostvarivala uvjerljivo vodstvo, a Dikanove brutalne ofanzive sve više su izazivale gađenje javnosti. U tome ratu Dikan je bio i ostao agresivni Švabo koji uz brojčanu i tehničku nadmoć gazi sve pred sobom, a Vlatka lukava partizanka koja uzvraća iznenadnim udarima po šumama, planinskim prevojima Istočne Bosne i diverzijama iza neprijateljskih leđa.

Stoga je okupatoru u nevolji trebalo nešto što će definitivno dotući živahni pokret otpora. Sluteći da bi rat mogao uskoro biti izgubljen, dosjetio se lansirati svoje tajno oružje, svoj dugo pripremani V2; optužbu za bavljenje najstarijim zanatom.

Simptomatično je da su bivši supružnici samo jednom prekinuli paljbu tijekom ovog totalnog rata. Na ročištu zakazanom povodom tužbe Srpske pravoslavne crkve protiv Radeljaka, podignutoj glede protupravnih preinaka na zgradi u djelomičnom crkvenom vlasništvu, svjedokinja Pokos je stala na stranu optuženika. Dakle, prekršila je jedno od drevnih ratnih pravila koje kazuje: neprijatelj moga neprijatelja moj je prijatelj, ili barem privremeni saveznik. Ne treba odviše napominjati da se usput rasplakala. 

Majka svih bitaka

No podrška na sudu bila je posve razumljiva svakom poštenom patriotu, budući je poznato kako su oba bivša supružnika pozicionirani žestoko domoljubno, kako i treba biti. Podsjetimo da je Radeljak svoj imovinski sukob sa SPC-om svojedobno predstavio kao borbu za domovinu protiv vjekovnih neprijatelja, dok je Pokos u emisijama “Piramide” briljirala elokventnim domoljubnim izljevima.

No nakon ovog, nadasve kratkotrajnog prekida vatre, Vlatku je pogodio najopakiji projektil. Kako bi rekao Saddam Husein - počela je majka svih bitaka. Toliko o gentlemanima.

Sada, kada rat ulazi u odlučujuću fazu, ljudi se s pravom pitaju; što je sljedeće iz repertoara optužbi? Mučenje kućnih ljubimaca u vešmašini? Incest? Pedofilija? Nuklearno naoružanje? Sodomija? Zoofilija?

Piše: Petar Glodić
01.01.2008. 15:43:00
http://metro-portal.hr/glodic-svabo-dikan-i-vlatka-partizanka/1859/