Metro-portal.hr

objavljeno 28.05.2009. 12:56:38
ISTRAŽIVANJE

Globalna recesija mogla bi se otegnuti

UN upozorava na začarani krug između financijske destabilizacije i pretakanja njezinih posljedica u realno gospodarstvo.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Globalna recesija mogla bi se protegnuti i nakon 2010. unatoč golemim paketima državnih poticaja i planovima za spas banaka uvedenim u cilju okončanja gospodarske i financijske krize, zaključak je najnovijeg istraživanja Ujedinjenih naroda (UN).

Prema istraživanju UN-a o svjetskoj gospodarskoj situaciji i izgledima u 2009., svjetsko bi gospodarstvo u ovoj godini trebalo zabilježiti pad aktivnosti od 2,6 posto, nasuprot rastu od 2,1 posto u 2008. i prosječnoj godišnjoj stopi rasta od četiri posto u razdoblju od 2004. do 2007.

U istraživanju se iskazuje pesimizam glede prognoziranog blagog oporavka u 2010., uz napomenu da su i dalje prisutni rizici za slabljenje gospodarskih aktivnosti.

"Produljena globalna recesija je moguća ako se začarani krug između financijske destabilizacije i pretakanja njezinih posljedica u realno gospodarstvo ne bude mogao u dovoljnoj mjeri obuzdavati i ne budu li poduzete dalekosežnije koordinirane akcije", kaže se dalje u izvješću.

Ističe se nadalje da je tržišna kapitalizacija banaka u Europi i Sjedinjenim Državama u razdoblju od rujna prošle godine do ovogodišnjeg svibnja smanjena za 60 posto, odnosno za 2.000 milijardi dolara. Paketi poticaja koje su poduzele bogate vlade kako bi spasile bankovni sustav nisu zaustavili općeniti nastavljeni pad, dodaje se u izvješću.

UN nadalje navodi da je financijska kriza potekla iz bogatih zemlja, ali da su njezine posljedice po siromašne zemlje neproporcionalne. Obuhvaćaju rastuće troškove pozajmljivanja, kolaps svjetske trgovine i cijena roba te smanjeni dotok novca iz inozemstva u siromašne zemlje.

U istraživanju se prognozira pad dohotka po stanovniku za 3,7 posto u 2009. u čitavom nizu zemalja, navodeći kako će se globalna nezaposlenost, procijenjena u visini 50 milijuna ljudi u razdoblju 2009.-2010., udvostručiti ako se pogoršaju globalna i financijska kriza.

"Iskustvo iz ranijih financijskih kriza nam govori da je za povratak stopa nezaposlenosti na razine prije krize nakon što krene oporavak gospodarstva obično potrebno četiri do pet godina", tumači se u UN-ovom izvješću. (hina/metro-portal)

28.05.2009. 12:56:38
http://metro-portal.hr/globalna-recesija-mogla-bi-se-otegnuti/18322/