Metro-portal.hr

objavljeno 29.05.2019. 08:01:00
GMF 2019

Global Media Forum 2019 - populisti, mediji i moć

Tko zaista ima moć u medijima, politici i društvu? O ovome su na dvanaestoj konferenciji o medijima "Global Media Forum" koju organizira DW raspravljali sudionici iz cijelog svijeta

Global Media Forum 2019
Global Media Forum 2019 (DW)

U World Conference Centeru u Bonnu se od 27. do 28. svibnja održala konferencija o medijima pod nazivom„Global Media Forum" (GMF). Tema ovogodišnje konferencije, koja je u međuvremenu postala najveća medijska konferencija na svijetu, je "Shifting Powers" dakle „Pomicanje moći". Razlog za ovu temu je to što se globalno, također i u vrijeme sve veće digitalizacije, mijenja odnos između medija, politike i društva.

„Populisti sa svih strana ugrožavaju integritet Europe", kaže ravnatelj DW-a Peter Limbourg i dodaje: „ Kontroliranje informacija je za njih postalo moćno sredstvo". Istodobno mnogi političari šire svoje poruke preko kontroliranih državnih medija ili dezinformacija na društvenim mrežama. „Sloboda izražavanja je ugrožena", kaže Limbourg.

„Kako se razvija ljubav i mržnja između medija i politike"?

Intendant DW Peter Limbourg kaže da će na dvodnevnoj konferenciji uz prisustvo mnogih međunarodnih novinara i uz pomoć partnera biti postavljena težišta i privučena velika pažnja.

Konferenciju su zajednički otvorili Limbourg i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier koji se pridružio preko video-linka. Na početku konferencije se razmatra kako se mijenja medijsko okruženje i gdje se rizici mogu shvatiti kao šanse.

U panel raspravi o ovoj temi će između ostalih sudjelovati utjecajni suosnivač India Today Group, Aroon Purie, i Mark Peters iz Googlea. Uvodne govore će održati šef izdavačke kuće Axel Springer Mathias Döpfner i američki pionir digitalne tehnologije Jaron Lanier.

Drugog dana konferencije će prije svega biti riječi o „Mržnji i ljubavi između medija i politike". Can Dündar, bivši glavni i odgovorni urednik turskog lista Cumhuriyet će zajedno s Georgom Mascolom, voditeljem istraživačke mreže NDR-a, WDR-a i Süddeutsche Zeitunga i drugim gostima raspravljati u kojem smjeru se razvija taj odnos.

Umjetna inteligencija, lokalno novinarstvo i klišeji o Africi

Na konferenciji koja okuplja 2.000 sudionika iz 140 zemalja će pored ostalog biti riječi i o budućnosti lokalnog novinarstva. Na jednom od 70 panela će biti predstavljeni pozitivni primjeri koji pokazuju da je, kad je u pitanju lokalno izvještavanje, usprkos dalekosežnim krizama moguć drugačiji pristup.

O temi „Umjetna inteligencija" će na podijumskoj raspravi na Global Media Forumu pored ostalih govoriti Joachim Köhler iz Frauenhofer Instituta kao i pravnica i aktivistica Nanjina Sambuli iz Kenije. Umjetna inteligencija je veliki napredak postigla upravo u medijskoj branši. Zbog toga se postavlja pitanje: kako algoritmi ili softveri za prevođenje mijenjaju posao medijske branše?

Kao predvodniku nove ere umjetne inteligencije na Global Media Forumu neće nedostajati ni robota. Sudionicima konferencije će se kratko obratiti i humanoidni robot Sophia.

U okviru drugih panel rasprava i radionica će također biti riječi i o tome kako da se bolje čuje glas migranata u vrijeme populizma, kako se pravnici i novinari mogu odnositi s pojmom govora mržnje i kakvu ulogu danas ima istraživačko novinarstvo.

Verica Spasovska, koja je odgovorna za sadržaje GMF-a, kaže da će ove godine biti više umreženih sadržaja i razgovora za specijalne ciljne grupe. „Ono što je ove godine novo na GMF-u je ekskluzivna radionica za više od 200 stipendista koje je pozvalo njemačko Ministarstvo vanjskih poslova".

Umjetnost je također našla svoje mjesto na ovogodišnjem GMF-u. Između ostalog će biti predstavljena izložba projekta Everyday Africa u okviru kojeg 30 međunarodnih fotografa, svaki na svoj način, pokazuju uobičajene stereotipove o Africi.

Freedom of Speech Award i Anabel Hernández

Glavni partner Global Media Foruma je pored njemačkog ministarstva vanjskih poslova ove godine i njemačka savezna pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija). Premijer ove pokrajine Armin Laschet, koji će ponovo nastupiti na GMF, kaže da se većom podrškom jača format ovog događaja, a to je okupljanje međunarodnih sudionika, stručnjaka za medije i medijskih političara. Sjeverna Rajna - Vestfalija podržava DW „čineći Global Media forum vodećom svjetskom konferencijom o medijima".Jedan od vrhunaca je kao i svake godine dodjela nagrade DW-a pod nazivom „Freedom of Speech Awards". Dobitnica ovogodišnje nagrade je Meksikanka Anabel Hernández koja je u međuvremenu pobjegla iz zemlje. Ona je nagradu dobila za angažman u borbi protiv korupcije, prikrivanja i nekažnjavanja u Meksiku.

Onaj tko nije u prilici doći u Bonn, Global Media Forum može pratiti putem Live Streama koji će biti dopunjavan dodatnim informacijama i ekskluzivnim intervjuima. Konferencija će se moći pratiti i putem Facebooka i Twittera.

Piše: Ines Eisele/DW
29.05.2019. 08:01:00
http://metro-portal.hr/global-media-forum-2019-populisti-mediji-i-moc/118732/