Metro-portal.hr

objavljeno 24.12.2009. 18:58:07
CORDYCEPS

Gljive pomažu u liječenju raka

Rijetku gljivu kordiceps već dugo proučava kineska medicina, a sada su i zapadni stručnjaci shvatili da sadrži lijek koji pomaže u borbi protiv raka

(parazitska gljiva kordiceps)

Znanstvenici sa Sveučilišta u Nottinghamu otkrili su da gljive mogu pomoći i liječenju raka. Tim stručnjaka istraživao je lijek kordicepin koji se dobivao iz rijetke vrste divlje gljive kordiceps, a sada se priprema iz kultiviranog oblika.

Kordiceps je parazitska gljiva koja raste na gusjenicama, a kineska medicina istražuje ju već jako dugo.

Problem je do sada bio u tome što se kordicepin u tijelu brzo razgradio. No sada se može davati u kombinaciji s nekim drugim lijekom.

Promatrala su se dva učinka na stanice: pri manjoj dozi kordicepin sprječava nekontroliran rast stanica, a pri visokim dozama sprečava stanice da se zalijepe jedna za drugu, što također koči njihov rast. Zaključak je da se kordicepin miješa u postupak kojim stanice proizvode proteine.

Znanstvenici kažu da će novim saznanjima do kojih su došli biti moguće predvidjeti koje vrste raka su osjetljive na lijek a s kojim drugim lijekovima protiv raka se kordicepin može učinkovito kombinirati.

24.12.2009. 18:58:07
http://metro-portal.hr/gljive-pomazu-u-lijecenju-raka/29325/