Metro-portal.hr

objavljeno 25.03.2012. 10:25:00
GENIJALNO

Glazbom do boljih rezultata u matematici

Stara poslovica kaže da je kraćenje majka razlomaka, no izgleda da je glazba ipak pramajka koja omogućava lakše učenje

Glazbom do boljeg znanja matematike
Glazbom do boljeg znanja matematike (FreeDigitalPhotos)

Da glazba ima određene matematičke zakonitosti, zna se već odavno. S tom premisom znanstvenici sa Sveučilišta San Francisco State krenuli su u istraživanje kako pomoći mališanima naučiti matematiku korištenjem glazbe.

Razvili su program Academic Music koji se fokusira na učenje razlomaka u suradnji s glazbenim terapeutom Endre Baloghom baziran na mađarskoj Kodaly metodi učenja glazbe. Razlomci su inače ključni u usvajanju znanja matematike i temelj za kompliciranije matematičke operacije. Program koristi pokrete i simbole koji pomažu učenicima u lakšem učenju razlomaka.

Ritmički obrasci pljeskanja, bubnjanja i pjevanja uz note pokazali su se sjajnom idejom. U praktičnom dijelu istraživanja, 67 klinaca iz osnovne škole uključilo se u program, preciznije, polovica je učila razlomke uz glazbu, dok je druga polovica koristila konvencionalne metode.N

Nakon mjesec i pol dana učenja, svi su ispitanici pisali test iz razlomaka i rezultati su pokazali genijalnost novog pristupa: polovica koja je razlomke učila uz glazbu imala je čak 50% bolje rezultate testa.

Istraživanje će biti objavljeno u online izdanju magazina Educational Studies for Mathematics.

25.03.2012. 10:25:00
http://metro-portal.hr/glazbom-do-boljih-rezultata-u-matematici/69431/