Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2011. 22:31:57
SKLADATELJ I DIRIGENT

Glazbeni svijet obilježava 100. godišnjicu smrti Gustava Mahlera

U Parizu će do 29. svibnja biti otvorena izložba posvećena Mahlerovu životu u Musée d'Orsay

Gustav Mahler
Gustav Mahler (Wikipedia)

Godinu dana nakon 150. godišnjice rođenja austrijskog skladatelja koji je za života bio poznati dirigent, a zatim istaknuti glazbeni reformator na prijelazu iz kasnog romantizma u moderno doba, glazbeni svijet 18. svibnja slavi stogodišnjicu smrti Gustava Mahlera (1860.-1911.),

Mahlera danas slave kao jednog od najvažnijih skladatelja koji je utjecao na Albana Berga i Arnolda Schoenberga, te na Rusa Dmitrija Šostakoviča. Rođen 1860. u Kalištu (danas u Češkoj) u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, Mahler je krenuo na konzervatorij u Beču kad je imao 15 godina i ondje studirao glasovir i kompoziciju.

Učenik austrijskog skladatelja Antona Brucknera, postao je dirigent i ravnao u tada uglednim operama u Budimpešti i Hamburgu. Umjetničko vodstvo Bečke opere preuzeo je 1897., te ju modernizirao i osigurao najbolje pjevače toga doba.

Deset godina poslije, zbog unutarnjih napetosti i antisemitskog ozračja, Gustav Mahler, židov preobraćen na katoličanstvo, odlazi u New York gdje djeluje kao dirigent u Metropolitanu i filharmoniji. U Beč se vratio bolestan 1911. godine i ubrzo umro. Skladatelj ciklusa pjesama i devet simfonija, s desetom nedovršenom, Mahler je proročanski rekao da će njegovo vrijeme tek doći.

Između 60-ih i 70-ih godina dirigenti Leonard Bernstein i Bernard Haitink u repertoar su uvrstili Mahlerova djela. Talijanski redatelj Luchino Visconti približio je široj publici Mahlerovo djelo 1971. godine korištenjem stavka Adagietto iz 5. simfonije u svome filmu "Smrt u Veneciji".

U nizu koncerata organiziranih u čast skladatelja, Bečka filharmonija izvodi u srijedu Mahlerovu 9. simfoniju u Staatsoperi. Izvedbom 9. Mahlerove simfornije pod dirigentskim vodstvom Leopolda Hagera u ožujku su i zagrebački filharmoničari počeli obilježavati Mahlerovu godišnjicu. U Parizu će do 29. svibnja biti otvorena izložba posvećena Mahlerovu životu u Musée d'Orsay.

Francusko-njemački televizijski kanal Arte priredio je za emitiranje dva dokumentarna filma, "Mahler, obdukcija genija" Andyja Sommera za 18. svibnja te "Alles Walzer" 29. svibnja.

Međunarodni festival Mahler održava se od 17. do 29. svibnja u Leipzigu u Njemačkoj, gdje je Mahler boravio dvije godine, bit će također izravno emitiran. Češki grad Jihlava gdje je mladi Mahler proveo djetinjstvo organizira jednomjesečni festival, a i Salzburški festival uvrstio je u svoj program niz koncerata posvećen Mahleru.

18.05.2011. 22:31:57
http://metro-portal.hr/glazbeni-svijet-obiljezava-100-godisnjicu-smrti-gustava-mahlera/59016/