Metro-portal.hr

objavljeno 23.11.2020. 08:31:00
NAJAVE

Glazbeni festival 'Piano3'

Mini festival s maksi imenima domaće pijanističke scene pokušat će se izboriti protiv korone i svih ostalih nedaća

Piano3 - BeFunky
Piano3 - BeFunky (Arhiva)

Unatoč nepovoljnim uvjetima i 'korona utegu' oko vrata, pod umjetničkom palicom istaknutog pijanista i glazbenog pedagoga Srđana F. Čaldarovića, u Zagrebu će se od 26. do 28. studenog 'porinuti' glazbeni festival 'Piano3', posvećen najboljim hrvatskim virtuozima za klavirom, kao 'platforma' za prezentaciju, promociju i njegovanje te niše glazbene umjetnosti. Festival prvijenac održat će se u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, a moći će se pratiti uživo u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama, kao i online putem Youtube kanala.

Trolist koncertnog programa prvog izdanja festivala 'Piano3' u četvrtak 26. studenog u 20 sati otvorit će, za svoj prvi CD Porinom nagrađena pijanistica zavidnog međunarodnog uspjeha Lana Genc, koja je već u dobi od 17 godina održala svoju prvu turneju u Japanu, a magisterij studija klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu ovjenčala i Rektorovom nagradom. Jedna od najvećih zvijezda domaće pijanističke scene, čijem maestralnom sviranju glasno aplaudira i kritika i publika, godinama surađuje s vrsnim glazbenicima iz cijeloga svijeta i održava zapažene recitale i koncerte komorne glazbe, a na festivalu 'Piano3' predstavit će se djelima suvremene hrvatske skladateljice Ivane Kiš i slavnog Frederica Chopina.

Drugu večer Festivala, u petak 27. studenog, pozornicu s klavirom preuzet će jedan od najnagrađivanijih hrvatskih pijanista mlađe generacije Karlo Ivančić. Od 2012. do danas laureat čak deset respektabilnih natjecanja u zemlji i inozemstvu, klavir je magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje od 2019. i radi kao predavač klavira. Osim natjecanja, zapažene nastupe imao je na domaćim i međunarodnim festivalima te je sudjelovao na seminarima uglednih profesora i pijanista, a njegovi koncerti u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Sloveniji i diljem Hrvatske popraćeni su superlativnim kritikama. Svoju 'nepodnošljivu lakoću i ljepotu sviranja' i široku lepezu talenta na 'Pianu3' demonstrirat će raskošnim i raznolikim repertoarom, od 'Pjesme bez riječi' Dore Pejačević, remek-djela velikana ruske klasične glazbe - Sergeja Prokofjeva, Petra I. Čajkovskog i Aleksandra Skrjabina - pa do osebujnog djela 'Slike s izložbe' ruskog skladatelja M. Petroviča Musorgskog.

Završna večer Festivala, u subotu 28. studenog, rezervirana je za koncert višestruko nagrađivanog 'čuda od pijanista', mladog Omišanina Lovre Marušića, o kojem se naveliko govori kao jednom od najvećih pijanista novog naraštaja, inače 'ponosnom vlasniku' i Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu te cijelom nizu eminentnih međunarodnih priznanja, među kojima je mahom 'odnio' prva mjesta, grand prix i/ili apsolutnu pobjedu. Sve hvaljenije i traženije ime u pijanističkim vodama, čiji su zaštitni znak hrabre i zrele interpretacije i senizibilnost koja izvire iz svakoga tona, za ljubitelje klasične glazbe i 'desertnu večer' festivala 'Piano3' pripremio je pravi programski vatromet, između ostalog svirat će 'Španjolsku rapsodiju' Franza Liszta, slavne sonate W. A. Mozarta, Josepha Haydna i Domenica Scarlattija, kao i temperamentna 'Četiri andaluzijska estampa' španjolskog skladatelja Joaquina Rodriga.

Ulaznice po cijeni od 50 kuna za pojedinu festivalsku večer mogu se kupiti na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda tijekom radnog vremena blagajne, kao i sat vremena prije koncerta, a rezervirati na blagajna@hgz.hr. Učenici i studenti ostvaruju popust od 50 posto, dok je za članove HGZ-a ulaz slobodan. 

23.11.2020. 08:31:00
http://metro-portal.hr/glazbeni-festival-piano3/128797/