Metro-portal.hr

objavljeno 09.03.2008. 23:01:21

Glazbena proslava godine svinje

Norveški kontrabasist Ingebrigt Haaker-Flaten najavljuje koncert svog kvinteta u Hrvatskoj

Jedan od najzanimljivijih mladih europskih kontrabasista već je desetak puta, u raznim kombinacijama, nastupao u Zagrebu
Jedan od najzanimljivijih mladih europskih kontrabasista već je desetak puta, u raznim kombinacijama, nastupao u Zagrebu

Ingebrigt Haaker-Flaten u utorak 11. ožujka predstavit će zvuk svoga norveško-američkog kvinteta u Teatru &TD. Bez sumnje se radi o najzanimljivijem mladom kontrabasistu Europe, a u Zagrebu smo ga posljednjih pet godina vidjeli i slušali bar deset puta.

• U Zagreb dolazite promovirati vaš drugi albuma. Što nam možete reći o njemu?

- Naš novi album izlazi krajem veljače, a zove se ‘The Year of the Boar’ i odnosi se na prošlu godinu, koja je prema kineskom kalendaru bila u znaku svinje, u kojem sam rođen i sam. Na prvom albumu sastav grupe je u potpunosti bio norveški, dok su danas sa mnom u grupi trojica Čikažana. Preselio sam se u Chicago pa je stoga bilo i logično da radim i sviram s ljudima odande.

“Preselio sam se nedavno iz Osla u Chicago. Kad dođe do takve radikalne promjene u životu, uvijek su u pitanju žene.” 

• Oduvijek ste autor skladbi sastava s kojima svirate: kvinteta Atomic, Scorch Trija i drugih. Kako je biti u ulozi skladatelja za vlastiti sastav, određivati njegov zvuk?

- Instrumentarij kvinteta je isti kao i na prvom albumu, dakle bas i bubnjevi, električna gitara, saksofon i violina. Odabrao sam si bliske glazbenike s kojima sam već imao prilike svirati. Već neko vrijeme znao sam da jednom želim svirati sa saksofonistom Daveom Rempisom, stalnim članom grupe Vandermark 5, pa sam ga pozvao u bend. Bubnjar Frank Rosely živi u Chicagu posljednje tri-četiri godine i uistinu je fantastičan, a sa mnom svira i elektroniku. Gitarista Jeffa Parkera vjerojatno šira publika poznaje iz grupe Tortoise. Mislim da mi se kod njega najviše sviđa to što je u stanju izvoditi i biti dio mnogih žanrova. Sjajno je imati i takvu ličnost u grupi. Fascinantno je takve ličnosti okupiti u jedan kolektiv i onda od njih postići da funkcioniraju kao bend. Violinu svira Ola Kvernberg, u Norveškoj uglavnom poznat iz krugova gudačkog swinga i Hot Cluba. Mislim da sam ostvario dobru kombinaciju ljudskih faktora.

• Prije nego što ste se preselili u Chicago, živjeli ste u Oslu. Zašto ste otišli?

- Imam djevojku u Chicagu. Kad dođe do takve promjene, uvijek su u pitanju žene, ha, ha, ha. Dakle, razlozi su i profesionalne i privatne prirode. Želio sam što češće provoditi vrijeme s njom. Sve se to poklopilo.

• Imate li ondje stalnu gažu?

- I da i ne, jer zapravo i dalje puno vremena provodim na turnejama po Europi. Dok sam tamo, imam neke projekte. Obično imam oko dva tjedna fore, kada pokušavam raditi s tri do četiri benda. Što se dogodi, dogodi se. Ništa ne želim požurivati.

• Koliko vremena godišnje provedete na turneji?

- Nisam siguran jer ne brojim. Mislim da je više od tri mjeseca. Zbog prirode posla nikad ne mogu biti na jednom mjestu predugo…

Piše: Piše: Vid Jeraj
09.03.2008. 23:01:21
http://metro-portal.hr/glazbena-proslava-godine-svinje/4103/