Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2008. 02:07:40

Glazbena Europa pleše po bizarnim ritmovima

Eurosong će u Beogradu pokazati svoje najčudnije lice

Sljedećeg tjedna nas u Areni očekuju kokoši, purani, vragovi, metalci...
Sljedećeg tjedna nas u Areni očekuju kokoši, purani, vragovi, metalci...

Eurovizija, ta skupocjena, spektakularna dvoranska ‘utrka’ za najbolju europsku glazbenu kompoziciju, ove je godine vjerojatno dosegla vrhunac svoje čudnovatosti. Lakonotne i hitoidne ‘tralala’ skladbice su na ‘Euroviziji 2008’ zamjetno ustupile mjesto neobičnim, bizarnim kompozicijama još bizarnijeg scenskog imidža, koje se brzo pamte i teško zaboravljaju.

Ovaj bi put moglo doista biti drugačije, što nam među ostalim garantiraju kokoške i purice, izblajhani anđeli koji se raspjevano nadmeću s vragovima, pomahnitali gusari, electro dance pjevaljke, brdo metalaca...  

Mjesto održavanja, Beograd, u eurovizijskoj je groznici već mjesecima, a karte za finalnu večer su već rasprodane. Sve zemlje natjecateljice, njih 43 (riječ je o najvećem broju sudionika dosad), raspoređene su u čak dvije polufinalne večeri, osim Francuske, Španjolske, Njemačke, Velike Britanije i Srbije koji su se plasirali direktno u finale.

Među potonjima je u kontekstu ovog teksta svakako najzanimljivija Španjolska. Tu će zemlju predstavljati intrigantni Rodolfo Chikilicuatre s pjesmom ‘Baila El Chiki Chiki’. Teško je riječima opisati tu retro pojavu s igračkom gitaricom. Recimo da izgleda kao da se doista dobro zabavlja. Jedan pogled je dovoljan da se čovjek zainteresira za ono što taj rođeni Argentinac sa zulufima ima reći.

Briljiraju i Bosanci s Hercegovcima. Elvir Laković Laka je popularni ‘lik’ iz Goražda, uz kojeg se na sceni pojavljuju njegova sestra Mirela i jedna živa koka koja trčkara uokolo. Originalni nastup Lake i Mirele toliko je omiljen u matičnoj zemlji da ih i djeca oponašaju po YouTubeu. Pjesma ‘Pokušaj’ nadrealno je intonirana, nadasve romantična elektronska skladbica.

Naši Kraljevi ulice sa 75 Centom imat će jaku konkurenciju: lutku purana iz Irske, ‘Iron Maiden’ iz Azerbajdžana, ‘Balkance’ iz Estonije... 

Otkačeni Irci na Euroviziju su poslali najpopularnijeg televizijskog lutka - mušku puricu Dustina koji nastupa s ‘navijačkom’ ‘Ireland Douze Pointe’. Dustin The Turkey je vrhunska irska pop-zvijezda još od devedesetih, a svoju će zemlju predstaviti s glazbenim uratkom dancerskog karaktera.

Iz Finske, nakon Lordija, dolazi još jedan direktni napad na eurovizijski mainstream. Riječ je o rock metal skupini Teräsbetoni. Ritam početka skladbe ‘Missä Miehet Ratsastaa’ podsjeća na kakvu Sepulturu ili Panteru. U Finskoj su jako popularni, debi album ‘Metallitotuus’ doživio je platinasto izdanje.

Kreisraadio su veseli zabavljači iz Estonije koji svoju skladbu ‘Leto Svet’ neće izvoditi ni na engleskom niti na estonskom jeziku, već kako kažu - srpsko-hrvatskom, s ulomcima na njemačkom i finskom. Izgledaju smiješno, pomalo masno i prljavo, tako se i ponašaju, a sve uz pratnju golišavih plesačica u pozadini.

Azerbajdžan nam ove godine poklanja istinski trash, jedino ne možemo shvatiti je li to kakva parodija ili momci misle ozbiljno. ‘Day After Day’ rokerska je stvar s primjesama heavy metala, a na trenutke čak podsjete na Iron Maiden.

Sve u svemu, bit će ludo. A i mi u tom smislu konja za eurovizijsku trku imamo te će vremešni 75 Cents i Kraljevi ulice imati žilavu konkurenciju. 

Piše: Piše: Hana Letica
16.05.2008. 02:07:40
http://metro-portal.hr/glazbena-europa-plese-po-bizarnim-ritmovima/7314/