Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2010. 13:38:03
SLOVENSKI MEDIJI:

Glavno pitanje referenduma je tko je bolji pregovarač - Janša ili Pahor

Referendum o arbitraži postao je tema broj jedan u Sloveniji i izgovor za novi obračun bivšeg i sadašnjeg premijera

(Wikipedia)

Medijska kampanja pred referendum na kojemu će Slovenci 6. lipnja potvrditi ili odbaciti arbitražni sporazum s Hrvatskom dobiva na žestini i podsjeća na predizborna sučeljavanja iz 2008. tadašnjeg oporbenog čelnika Boruta Pahora i tadašnjeg premijera Janeza Janše, s tim da su uloge sada zamijenjene a glavno pitanje je tko je vještiji pregovarač s Hrvatskom, pišu u četvrtak slovenski mediji.

"Nisam pristaša Pahorova političkog stila, ali ću na referendumu glasovati za potvrdu arbitražnog sporazuma. Pahoru se mora priznati da je u pregovorima s Hrvatskom postigao majstorski rezultat, koristeći trenutak kad je Hrvatska tako jako željela osigurati brz ulazak u EU. Zato je pristala na sporazum kojim Slovenija dobiva zajamčen kontakt s otvorenim morem. Takvu povijesnu priliku više nikad nećemo dobiti", rekao je u razgovoru za mariborski dnevnik "Večer" Matevž Krivic, nekadašnji ustavni sudac i pristaša koalicije premijera Pahora.

Krivic, kojega slovenska javnost poznaje kao borca za prava manjina i polemičara koji se često javlja u medijima sa svojim stajalištima o političkim i moralnim pitanjima, kaže da je šokiran navodima nekih slovenskih intelektualaca koji su Pahora zbog arbitražnog sporazuma proglasili "kolaborantom hrvatskih okupatora slovenskog mora i zemlje".

"Bude li u glavi imalo razuma, Slovenci na referendumu neće odbaciti sporazum niti tražiti od arbitraže Savudriju i granicu na Mirni", kazao je Krivic, odbacujući teorije o povijesnim nepravdama prema Slovencima koje bi na arbitraži trebale biti ispravljene, kako to predlažu neke oporbene snage koje su za poništenje sporazuma o arbitraži.

Drugačije mišljenje ima donedavni slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Milan Oražen Adamič, inače član Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

"Piranski zaljev mora ostati cjelovit, granica bi morala biti barem ondje gdje je bila katastarska granica (nekadašnje) općine Piran, jer je ključ za granicu na moru određivanje zadnje točke granice na kopnu", rekao je Oražen za tjednik "Demokracija" bliskog Janšinoj stranci.

Oražen tvrdi da bi bez potvrde cjelovitosti Piranskog zaljeva i teritorijalnog izlaza na otvoreno more mogli biti ugroženi strateški i ekonomski interesi Slovenije, te da su odredbe arbitražnog sporazuma nejasne i za Sloveniju nepovoljne.

Dok pristaše bivšeg premijera navode da je Pahor popustio hrvatskim interesima i pritiscima iz EU-a te potpisao sporazum na štetu svoje države iako se Sloveniji s rješenjem tog pitanja nije trebalo žuriti jer je već članica EU-a, Pahorovi pristaše navode da se Janša u svojim kritikama vodi logikom izazivanja političke napetosti jer bi pad arbitražnog sporazuma na referendumu ugrozio opstanak Pahorove vlade na sredini njena redovnog mandata, navode slovenski mediji.

Mediji su u četvrtak prenijeli i izjave Pahorova političkog saveznika Gregora Golobiča, predsjednika stranke Zares i ministra za školstvo, da slovenskoj oporbi ne odgovara rješenje graničnog spora jer se time godinama politički hranila, osobito u predizbornim kampanjama, ali i izjavu nekadašnjeg predsjednika slovenske vlade Alojza Peterlea, zastupnika u Europskom parlamentu, a koji zajedno s Janšom agitira za odbacivanje arbitražnog sporazuma, da je Pahor arbitražnim sporazumom kupio "mačka u vreći" jer se pravorijek arbitražnog suda o graničnom prijeporu neće znati prije ulaska Hrvatske u EU. (hina/metro-portal)

13.05.2010. 13:38:03
http://metro-portal.hr/glavno-pitanje-referenduma-je-tko-je-bolji-pregovarac-jansa-ili-pahor/39934/