Metro-portal.hr

objavljeno 24.04.2010. 21:39:35
186 DRŽAVA

Glavne teme u Washingtonu su Grčka, ukidanje poticaja i porez na banke

Države članice MMF-a i Svjetske banke najviše raspravljaju o pomoći Grčkoj da se izvuče iz krize

(Getty Images)

Ministri financija i guverneri središnjih banaka 186 država članica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke okupili su se u subotu u Washingtonu, na proljetnom zasjedanju tih međunarodnih financijskih institucija, kako bi raspravili aktualna globalna gospodarska pitanja.

Glavne teme rasprave su zahtjev prezadužene Grčke za pomoć MMF-a i zemalja eurozone od 45 milijardi eura, ukidanje poticajnih mjera koje su zemlje uvele tijekom financijske krize, te pitanje uvođenje poreza na banke u korist fondova koji bi služili za zaštitu od budućih kriza.

Američki ministar financija Timothy Geithner u subotu je pozvao MMF, EU i grčku vladu da djeluju brzo na rješavanju dužničke krize Grčke.

Nakon sastanka s grčkim ministrom financija Georgeom Papaconstantinuom, direktorom MMF-a Dominique Strauss-Kahnom i s dužnosnicima EU-a, Geithner je pozvao MMF i zemlje eurozone da sastave paket financijske potpore i temeljitih reformi za Grčku, koja tone pod teretom dugova većih od 300 milijardi eura.

Ministri okupljeni na sastanku IMFC-a kasnije će imati ključnu ulogu u odobravanju uvjeta zajma MMF-a Grčkoj, no prvo moraju primiti preporuke dužnosnika MMF-a i EU-a koji su trenutačno u Grčkoj.

Gospodarski i monetarni povjernik EU-a Olli Rehn kazao je da bi paket pomoći Grčkoj EU-a i MMF-a mogao biti dovršen početkom svibnja. Sredstva će biti potrebna kasnije u svibnju, kada Grčkoj dospijeva na naplatu velika tranša kredita.

Uoči početka zasjedanja u Washingtonu, ministri financija skupine G-20 najvećih svjetskih gospodarstava, ocijenili su da svijet izlazi iz duboke recesije brže od očekivanja, te da su se poticajne mjere za oporavak gospodarstva isplatile.

Istakli su da s oporavkom globalnog gospodarstva članice trebaju razmotriti smanjenje potrošnje na poticaje i vraćanje vrlo niskih kamatnih stopa u normalu.

Dok su prije 10 godina skupove MMF-a i Svjetske banke pratili prosvjedi i sukobi s policijom tisuća antiglobalista, sadašnje zasjedanje protiče uz nekoliko manjih prosvjednih akcija, poput anarhističke "Utrke protiv banaka" u duljini od pet kilometara, nogometne i baseball utakmice na Dupont Circleu i okupljanja nekoliko desetaka prosvjednika u obližnjim parkovima Marrow i Meridian Hill. (hina/metro-portal)

24.04.2010. 21:39:35
http://metro-portal.hr/glavne-teme-u-washingtonu-su-grcka-ukidanje-poticaja-i-porez-na-banke/38599/