Metro-portal.hr

objavljeno 09.01.2008. 13:22:00
Glavaš

Glavaš u petak dolazi u Sabor

Sud odbio pustiti Glavaša, Arlović i Lauc smatraju da s novim zastupničkim mandatom mora na slobodu

SUDSKO vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je jučer zahtjev Glavaševih odvjetnika da se novoizabranog saborskog zastupnika optuženog za ratne zločine pusti iz pritvora kako bi se pripremio za konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora.

Novi imunitet

Branimir Glavaš izabrani je zastupnik u Saboru, dobio je poziv da dođe na konstituirajuću sjednicu i doći će na nju."                   IVO SANADER       mandatar Vlade

O tome hoće li Branimiru Glavašu ipak biti dopušten odlazak u Sabor, sud će ponovno odlučivati u petak. Predsjednik sudskog vijeća Željko Horvatović objasnio je da činjenica kako će Glavaš 11. siječnja postati saborski zastupnik za sud nije relevantna. Ustavnopravni stručnjaci Zvonimir Lauc i Mato Arlović smatraju da s konstituiranjem novog saziva Sabora, a to je u trenutku izbora predsjednika parlamenta, Glavašu prestaje stari mandat i započinje novi, a samim tim i novi imunitet, te da zagrebački Županijski sud Glavaša tada odmah mora pustiti na slobodu. No, obojica drže da Glavaš nema pravo nazočiti samoj konstituirajućoj sjednici jer je na snazi odluka o skidanju njegova imuniteta iz prošlog saziva Sabora.

I Dragićev iskaz iznuđen
Zdravko Dragić, optuženik u slučaju ‘selotejp', jučer je iznoseći svoju obranu kazao da je policija njegov iskaz iz 2006. iznudila ucjenjujući ga kaznenim djelom koje je svojedobno počinio. U strahu je, kako je rekao na sudu, svjedočio protiv Glavaša i Gordane Getoš Magdić, premda ih nije poznavao. U zamjenu mu je ponuđena manja kazna ili status zaštićenog svjedoka.

- Iako je Glavaš u pritvoru dobio poziv za konstituirajuću sjednicu, to nije mjerodavan dokument za prisustvovanje sjednici jer je u to vrijeme mjerodavan ‘režim' prema kojemu je Glavašu još uvijek skinut imunitet - smatra profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku Zvonimir Lauc. Za nastavak kaznenog postupka i ponovno pritvaranje sud bi, smatraju Arlović i Lauc, morao podnijeti nove zahtjeve koje bi razmotrilo saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo. Arlović ujedno smatra da novi saziv Sabora mora ukinuti imunitet Glavašu za nastavak postupka kako bi se sudu omogućio nastavak suđenja za ratne zločine u Osijeku 1991. u slučajevima ‘garaža' i ‘selotejp'. U protivnom, Sabor bi, upozorava, preuzeo političku odgovornost za onemogućavanje sudske vlasti u obavljanju ustavne funkcije.

Sanader mimo suda

Prije nego što je sud odlučio hoće li ili neće pustiti Glavaša, mandatar Ivo Sanader izjavio je da Glavaš sigurno u petak dolazi u Sabor. - Branimir Glavaš izabrani je zastupnik u Saboru, dobio je poziv da dođe na konstituirajuću sjednicu i doći će na nju. To je praksa u parlamentarnim demokracijama pa tako i u Hrvatskoj - kazao je Sanader.

Piše: MEX
09.01.2008. 13:22:00
http://metro-portal.hr/glavas-u-petak-dolazi-u-sabor/202/