Metro-portal.hr

objavljeno 16.09.2009. 19:13:53
Evolucija komunikacije

Na Facebook stiže glasovni chat!

Uskoro će milijuni korisnika društvene mreže Facebook imati mogućnost komunikacije putem glasa.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Novu tehnologiju nije ponudio sam Facebook, već dolazi od kompanije Vivox, koja nudi integrirane usluge glasovnih mogućnosti za internet tehnologiju i aplikacije poput ˝Second life˝ i slično, a trenutno imaju 15 milijuna korisnika diljem svijeta.

Usluga, koja je trenutno u fazi usavršavanja, omogućit će korisnicima Facebooka razgovor, i to u doslovnom smislu, sa svim prijateljima s njihove liste. Da bi to mogao, svaki korisnik morat će skinuti Vivoxov plug-in. No jednom kad se instalira, usluga radi besprijekorno, te omogućuje razgovor jedan na jedan, kao i grupnu diskusiju.

Dalje, Vivox planira ponuditi besplatne brojeve koji će funkcionirati po principu telefona, a omogućit će čak i onima koji nisu korisnici Facebooka da se uključe u razgovor. Ono što je možda i najbitnije, kako tvrdi suosnivač Vivoxa, Monty Sharma, kompanija će ovu tehnologiju učiniti dostupnom svim programerima, kako bi bilo koja aplikacija, od video igri do ostalih usluga, mogla imati i glasovnu komponentu.

Trenutno još nije jasno koliko će korisnika prihvatiti Vivoxovu tehnologiju jer ni sam Facebook nije uključen u njenu promociju. I dok će neki odlučiti kako ne žele korisiti uslugu koja zahtjeva plug-in, mnogima će se ona učiniti itekako korisnom jer omoućuje jednostavnu komunikaciju jednaku, pa čak i bolju od one putem telefona.

16.09.2009. 19:13:53
http://metro-portal.hr/glasovni-chat-stize-na-facebook/22228/