Metro-portal.hr

objavljeno 09.09.2021. 09:01:00
STVARNO?

Gladni ste? Pomirišite malo...

Miris pržene hrane može vas navesti da naručite visokokaloričan obrok. Međitim, ako ste izloženi tom mirisu duže od dvije minute veća je vjerojatnost da ćete se zadovoljiti voćem

Mmm, ovo je mljac ;)
Mmm, ovo je mljac ;) (Arhiva)

Mirisi svježih peciva ili nekog sjajnog jela jednostavno nas zove da ga probamo... pa onda još malo probamo... i tako pojedemo sve, a na kraju cijele priče imamo višak kilograma i prilično smo nesretni zbog toga.

No, ima jedna bolja ideja - pomirišite hranu! Mislim, dobro je pomirišite, uživajte u njenom mirisu. Zašto? Nova studija objavljena u Journal of Marketing Research otkriva da miris hrane može direktno zadovoljiti potrebu za konzumiranjem iste.

Razlog tome je taj što mozak ne razlikuje baš uvijek izvor osjetilnog zadovoljstva, prenosi Science Daily.

>> Obuzima vas prevelika želja za hranom? Pomislite na miris eukaliptusa >>

"Miris hrane može biti 'moćno oružje' za odupiranje žudnji za namirnicama", rekao je vodeći autor, dr. Dipayan Biswas, profesor marketinga na Poslovnom fakultetu Sveučilišta Južne Floride i dodao:

"U stvari, suptilni senzorni stimulusi poput mirisa mogu biti efikasniji u utjecaju na izbor hrane za djecu i odrasle od restriktivnih mjera."

Biswas je otkrio direktnu vezu između dužine vremena izlaganja i toga hoće li se neko prepustiti ili neće. Proveo je niz testova koristeći neupadljiv raspršivač, koji je odvojeno odavao miris zdravih i nezdravih namirnica, kolačića u odnosu na jagode, pizza u odnosu na jabuke.

>> Što nas sve deblja? Nećete vjerovati... >>

Otkrio je da su sudionici izloženi mirisu kolačića manje od 30 sekundi skloniji kolačićima. Ali oni koji su bili izloženi duže od dvije minute nisu smatrali taj kolačić poželjnim i umjesto njega su birali jagode.

Iste rezultate imao je i kada je testiran miris pizze i jabuke.

Također su došli do saznanja da namirnice koje ne odaju jake mirise, obično nisu povezane s nagradom, pa imaju mali utjecaj na ono što naručujemo.

>> 5 mirisa koje muškarci ne mogu podnijeti >>

Biswasovo prethodno istraživanje pokazalo je da svjetlost i jačina glazbe utječu na izbor hrane. Međutim, ovo je prvo istraživanje koje dokazuje da jedno osjetilo može nadoknaditi drugo.

09.09.2021. 09:01:00
http://metro-portal.hr/gladni-ste-pomirisite-malo/134034/