Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2010. 09:33:00
DOKUMENTARAC

Gilbert & George u kinu Europa

9. lipnja u 19 sati biti će prikazan dokumentarni film Tima Marlowa o slavnim britanskim umjetnicima, a autor će ujedno na licu mjesta razgovarati s Gilbertom i Georgeom

(Wikipedia)

"Tim Marlow s… Gilbertom i Georgeom" izuzetan je dokumentarac snimljen u Tate Modern u kojem umjetnici otkrivaju kako su pomicali granice u svojem stvaralaštvu te bacali rukavicu u lice društvu i dobrom odgoju.

Početkom 2007. godine Gilbert i George imali su u prestižnoj londonskoj galeriji Tate Modern najveću retrospektivu koja je priređena nekim umjetnicima. Tom prilikom je Tim Marlow, povjesničar umjetnosti i filmski autor, u postavu retrospektive razgovarao s umjetnicima koji su se prije više od četiri desetljeća nazvali „Živim skulpturama" i tako počeli preoblikovati poimanje i recepciju suvremene umjetnosti.

Iskreno, otvoreno i bez ustezanja umjetnici su govorili o svojoj umjetnosti i životu, o tome zašto su, primjerice, počeli fotografirati vlastita tijela, zašto uvijek odijevaju odijelo, kako su izazivali zgražanje umjetničkog establishmenta, javnosti i medija.

Otkako su se 1967. susreli u Umjetničkoj školi St Martin i odlučili da će zajedno stvarati „umjetnost za sve", Gilbert i George neprestano su pomicali granice umjetnosti i društva.

Sredinom 1970-ih njihove Dirty Words Pictures šokirale su mnoge, ali jednako tako i ciklusi koje su poslije stvarali izazivali su odbojnost pa su umjetnike osuđivali da su blasfemični i odveć kritični.

Ulaz na projekciju i razgovor je besplatan uz prethodno predignutu ulaznicu.

Ulaznice se podižu od 7. Lipnja, od 16:30 do 21:30 sati na blagajni kina Europa. Film ima hrvatski prijevod, a razgovor nakon projekcije će se voditi na engleskom jeziku.

Projekcija filma i razgovor održat će se u sklopu popratnog programa povodom otvorenja izložbe "Jack Freak Pictures" slavnog umjetničkog para koja će od 10. lipnja biti postavljena u MSU.

Riječ je o 60-ak slika na kojima se bave univerzalnim temama kao što su smrt, religija, život, nacionalnost, seks, nada i novac. Ovaj ciklus fascinantna je posveta svjetski poznatom motivu britanske zastave (Union Jack Flag).

09.06.2010. 09:33:00
http://metro-portal.hr/gilbert-and-george-u-kinu-europa/41359/