Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2010. 10:31:00
PROVOKATIVNA UMJETNOST

Gilbert & George stižu 10. lipnja u MSU

Slavni britanski otkačeni umjetnici, životni i profesionalni partneri predstavit će se u Zagrebu novom izložbom - Jack Freak Pictures.

(Wikipedia)

Fizički slični, umjetnički komplementarni, kreativno nerazdvojni...Gilbert i George najugledniji su i najutjecajniji umjetnici današnjice.

Njihove umjetničke akcije i djela, formatom monumentalna, nezaobilazno su mjesto umjetnosti 20. stoljeća, a izlagali su u najznačajnijim svjetskim muzejima i galerijama.

Slavni britanski umjetnici  predstavljaju se prvi put u Zagrebu i cijeloj regiji najnovijom serijom slika pod nazivom Jack Freak Pictures.

Riječ je o 60-ak slika na kojima se bave svojim omiljenim temama kao što su smrt, religija, život, seks, nada i novac. Ciklus Jack Freak Pictures fascinantna je posveta svjetski poznatom motivu britanske zastave (Union Jack Flag).

Gilbert i George uvijek su provokativni ali, kako sami kažu, oni stvaraju "umjetnost za sve".

Izravno se obraćaju najširem krugu posjetitelja, ali zalažu se za odgovornu umjetnost koja ne daje gotove odgovore nego pobuđuje pitanja.

Ovo je izložba koja nikog neće ostaviti ravnodušnim!

Gilbert i George sreli su se 1967. u Školi likovnih umjetnosti St Martin u Londonu. Ubrzo potom počeli su raditi zajedno i imali su 1968. prvu zajedničku izložbu - Tri djela / Tri djela u londonskom Frank Sandwich baru. Prvo predstavljanje Živih skulptura, Novinskih skulptura i Poštanskih skulptura održano je 1969, a prva galerijska izložba bila je 1971. Od tada su imali mnoštvo izložbi u muzejima i galerijama diljem svijeta.

Izložba će biti postavljena do 12. rujna 2010.

10.06.2010. 10:31:00
http://metro-portal.hr/gilbert-and-george-stizu-10-lipnja-u-msu/40320/