Metro-portal.hr

objavljeno 01.07.2009. 20:53:06
vladari zemlje

Gigantska kolonija mrava vlada svijetom

Argentinski mravi na svim kontinentima dio su iste mega-kolonije od stotina milijardi mrava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Mali mravi podrijetlom iz Argentine tijekom proteklih stoljeća proširili su se svijetom, napravili staništa širom Europe, SAD i Japana i postali domaća napast dobro poznata svima koji ih imaju u kući. No, situacija zapravo zvuči puno strašnije, jer svi su ti mravi rođaci koji se međusobno prepoznaju i žive u slozi kad nalete jedni na druge.

Vjerovali ili ne, kolonija tih mrava proteže se u duljini od 6 tisuća kilometara uz obale Mediterana, u Kalifoniji je dugačka preko 900 kilometara, a cijela zapadna obala Japana također je uvezana. Do sada su znanstvenici mislili da se radi o mravima istog dalekog podrijetla, koji su se u međuvremenu prilagodili drugačijim životnim uvjetima i postali zasebna vrsta.

Najnovije istraživanje pokazalo je pravu istinu - svi su bliski rođaci koje se mogu međusobno prepoznati i odbijaju se međusobno boriti, što je uobičajeno ponašanje kad se sretnu dva mrava koji ne pripadaju istoj koloniji.

Znanstvenicima nije bilo teško uzeti primjerke iz najvećih kolonija i spojiti ih na istom mjestu, kako bi vidjeli koji će nadvladati ostale. Na iznenađenje promatrača, nakon dodira ticala mravi su uspostavili prijateljske odnose i počeli su se družiti.

Ovakvu društvenu strukturu na Zemlji imaju samo još ljudi, koji su se uspjeli razmiliti po svim zakutcima planete. No, pritom su ponijeli i mrave, nesvjesno doduše, i stvorili strukturu koja je još veća i složenija od ljudske civilizacije.

01.07.2009. 20:53:06
http://metro-portal.hr/gigantska-kolonija-mrava-vlada-svijetom/19218/