Metro-portal.hr

objavljeno 03.04.2011. 09:43:00
BISTE LI GA KUŠALI?

Genetski modificirane krave daju 'ljudsko' mlijeko

Služeći se posebnom tehnikom kloniranja, istraživači su uspjeli ubaciti ljudske gene u DNK mliječnih krava prije nego li su modificirali embrije koji su implantirani u surogat krave

Krave daju ljudsko mlijeko?
Krave daju ljudsko mlijeko? (Deviantart)

Kineski znanstvenici su navodno uspjeli genetski modificirati krave na način da mogu proizvoditi 'ljudsko' mlijeko. Prema izvješću objavljenom u novena The Sunday Telegraph, Kinezi su uspjeli usaditi ljudske gene u mliječne krave kako bi te životinje uspjele davati mlijeko po sastavu slično ljudskom. Istraživači vjeruju da bi mlijeko tih krava, kojih ima zasad ima 300, moglo postati alternative normalnom ljudskom mlijeku i standardnom mlijeku u prahu za bebe koje je često na meti kritičara koji ga smatraju inferiornijom zamjenom.

Prema riječima profesora Ning Lija, direktora istraživačkog laboratorija za agrobiotehnologiju pri Kineskom poljoprivrednom sveučilištu, kazao je da je mlijeko sigurno kao i najobičnije kravlje mlijeko. "Okus mu je nešto jači od normalnog mlijeka. U roku od deset godina ljudi će ovaj proizvod moći pokupiti u supermarketima", rekao je Li, a citira ga Daily Mail.

Služeći se posebnom tehnikom kloniranja, istraživači su uspjeli ubaciti ljudske gene u DNK mliječnih krava prije nego li su modificirali embrije koji su implantirani u surogat krave.

Genetski modificirane krave daju mlijeko koje sadrži ljudski protein lizosom koji kod ljudskih beba pojačava zaštitu od bakterijskih infekcija tijekom prvih dana života. Istraživači su stvorili i krave koje u mlijeku imaju još jedan protein kojega obično nalazimo u ljudskom mlijeku, laktoferin, koji posjeduje antimikrobna svojstva.

03.04.2011. 09:43:00
http://metro-portal.hr/genetski-modificirane-krave-daju-ljudsko-mlijeko/57280/