Metro-portal.hr

objavljeno 31.03.2011. 07:30:00
DISTIHIJAZA

Genetska mutacija koja je od Elizabeth Taylor načinila zvijezdu

Teško je vjerovati da se pojam "genetska mutacija" odnosi na jednu od najljepših žena na svijetu

Elizabeth Taylor sa Paulom Newmanom u
Elizabeth Taylor sa Paulom Newmanom u "Mački na vrućem limenom krovu" (1958.) (Wikipedia)

Ipak, taj pojam čuli su Elizabethini roditelji nakon njenog rođenja 27. veljače 1932. Ispostavilo se da je ta mutacija zapravo neopasno i rijetko medicinsko stanje poznato kao distihijaza. Radi se o urođenoj anomaliji trepavica kada su poredane u dva reda, pri čemu drugi red može biti okrenut unazad.

I dok je uzrok ekstra trepavica zaista mutacija, rezultat abnormalnog razvoja gena FOXC2, efekt je bio apsolutno zadivljujuć, naglašavajući ljubičaste oči Elizabeth Taylor. Čini se kako je glumica bila i jedna od onih koji su imali sreće da izbjegnu komplikacije koje prate distihijazu.

Naime stanje, koje se češće viđa kod čistokrvnih pasa nego kod ljudi, uzrokuje bolne i neugodne simptome, posebice kada dlačice drugog reda trepavica ne rastu u pravilnoj liniji ili su pozicionirane previše blizu oka.

Kako trepavice rastu, protežu se preko mekog dijela kapka, te se trljaju o bjeloočnicu stvarajući iritacije, suzenje, pa čak i djelomičan gubitak vida. Liječenje uključuje nošenje zaštitnih kontaktnih leća, ili uklanjanje drugog reda trepavica.

Srećom, mutirane trepavice nisu odmogle već samo pomogle uspjehu Taylor. Poticana od majke Sare, mlada Elizabeth prvi je put dospjela u javnost pojavivši se u filmu "Lassie se vraća kući", kad joj je bilo samo 9 godina.

Kako navodi J.Randy Taraborelli, autor biografije slavne glumice, zvijezda filma Roddy McDowall, kojem je tada bilo 13 prisjeća se: "Tijekom prvog dana snimanja režiser ju je pogledao i rekao da je maknu sa seta, i uklone šminku s očiju jer je ima previše.

I tako su pokušali ukloniti šminku, no shvatili su da uopće nema maskaru. Imala je dvostruki red trepavica. A tko to ima osim djevojčice koja je rođena da postane filmska zvijezda?"

31.03.2011. 07:30:00
http://metro-portal.hr/genetska-mutacija-koja-je-od-elizabeth-taylor-nacinila-zvijezdu/57166/