Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2011. 14:50:28
MILANOVIĆ

Generali su dobili toliku kaznu jer Hrvatska nije bila pravna država

Predsjednik SDP-a izjavio je da njegova stranka ne priznaje inkriminaciju udruženog zločinačkog pothvata

Fotografija vijesti

"Inkriminacija udruženog zločinačkog pothvata nešto je što ne priznajemo i nećemo priznati, ali nažalost generali su u prvom stupnju dobili ovoliku kaznu zato što Hrvatska nakon Oluje nije funkcionirala kao pravna država, nisu kažnjavani zločini", rekao je Milanović novinarima u Saboru.

"Da je Hrvatska tada funkcionirala kao država (generali) ne bi morali plaćati tuđi dug. Sada plaćaju tuđi dug", dodao je. Istaknuo je da je haška presuda ostavila gorak okus, da se Hrvatska našla u neugodnoj situaciji koju ne želi, ali da to državu i njezin narod neće "zaviti u crno".

"Kao hrvatski političar uvijek ću to (udruženi zločinački pothvat) odricati i negirati i reći da to nije tako, ali da je Hrvatska pala na testu zrelosti nakon Oluje i da zbog toga danas neki generali moraju vraćati tuđi dug to je činjenica", poručio je Milanović. Novinare je zanimalo i njegovo tumačenje kakve su političko-pravne posljedice prihvaćanja teze haškog tužiteljstva o udruženom zločinačkom pothvatu u kojemu je navodno sudjelovao značajan dio vojnog i političkog vrha Hrvatske.

Milanović je odgovorio kako ne želi dizati tenzije niti politički manipulirati i profitirati. "To je neprihvatljivo i nemoralno i nadam se da to nitko neće raditi", poručio je. Ponovio je, ipak, da se kvalifikaciji udruženog zločinačkog pothvata prvi i jedini otvoreno suprostavio bivši predsjednik vlade i SDP-a Ivica Račan, 2001. u dokumentu koji je upućen Haškom tribunalu. Milanović nije želio komentirati jutrošnju izjavu ministra branitelja Tomislava Ivića Hrvatskom radiju da je Račan kriv za Gotovinu i njegovu presudu.

15.04.2011. 14:50:28
http://metro-portal.hr/generali-su-dobili-toliku-kaznu-jer-hrvatska-nije-bila-pravna-drzava/57758/