Metro-portal.hr

objavljeno 09.12.2015. 11:23:00
BUDUĆNOST

Generacija Alpha - tko su i što će napraviti

Futurist, demograf i govornik TEdx-a Mark McCrindle vodi kampanju kojoj je cilj sve rođene nakon 2010. godine prozvati "Generacijom Alpha"

Svi rođeni nakon 2010. su generacija Alpha
Svi rođeni nakon 2010. su generacija Alpha (Arhiva)

Analitičari Goldman Sachsa jednom su prilikom komentirali i da bi ova generacija mogla biti najmanje, ako ne i više, utjecajna kao generacija Y. No, što dolazi nakon toga? Svaka generacija, dakle, po nečemu mijenja i utječe na svijet, a to je osobito zanimljivo svima koji se bave financijama i gospodarstvom, pa tako generacija Y i Z odrastaju (i rađaju se) uz najnoviju tehnologiju i vjerojatno nikada neće moći zamisliti kako su odrastali i živjeli njihovi roditelji.

Sve to stvara nove poslove i zanimanja, zbog čega se i strategije poslovanja unaprijed planiraju kako bi se, među ostalim, mogli predvidjeti i potrošački trendovi. Futurist, demograf i govornik TEdx-a Mark McCrindle vodi kampanju kojoj je cilj sve rođene nakon 2010. godine prozvati "Generacijom Alpha".

Prema njemu, svakog tjedna se diljem svijeta rodi 2,5 milijuna "pripadnika" te nove generacije, a jedno od obilježja im je što će odrastati uz tablete u ruci, nikada neće živjeti bez pametnog telefona, i bit će im prirodno neku misao prilagoditi internetu u roku par sekundi.

Masovne tehnološke promjene učinit će Generaciju Alpha najprilagodljivijom ikad, smatra McCrindle.

"U prošlosti pojedinac nije imao gotovo nikakvu moć sam po sebi", rekao je za Business Insider. "Sada svatko kroz tehnologiju može kontrolirati svoj život."

Trenutačno dakle svatko tko ima manje od 5 godina pripada toj generaciji, iako se naziv još nije prihvatio u znanstvenim krugovima. McCrindle se sa svojim timom nada da će se ime ipak "zakačiti" u javnosti, jer si sigurni da najmlađa "tehnološka" generacija dijeli nabrojane osobine.

Globalne tehnološke ideje ispred tradicije

Na ovu će generaciju utjecati i demografske promjene u svijetu, poput najava da bi Indija do 2028. godine mogla prestići Kinu po najvećem broju stanovnika. "Indija i Kina postat će centar gravitacije, pogotovo nakon što je Kina nedavno nakon 35 godina ukinula strogu politiku "jednog djeteta po obitelji"", rekao je McCrindle.

"S više dostupne tehnologije i više ljudi na svijetu, djeca u takvim zemljama zamijenit će dio istočnih tradicionalnih vrijednosti globalnim tehnološkim idejama."

Voditelji ove kampanje za prozivanje "generacije Alpha" smatraju i da ova djeca neće tehnologiju smatrati "alatom" koji im je 'dodan' u svakodnevicu, već da će je spontano integrirati kao normalan dio svog života.

09.12.2015. 11:23:00
http://metro-portal.hr/generacija-alpha-tko-su-i-sto-ce-napraviti/95430/