Metro-portal.hr

objavljeno 14.09.2009. 21:05:36
uzlet neuroznanosti

Gel iz nanokapsula obnavlja moždane stanice

Gel kojeg su razvili znanstvenici sa sveučilišta Clemson stvara nove krvne žilice i potiče regeneraciju mrtvih stanica u mozgu i kostima.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Čak dvanaest tjedana nakon razarajućih moždanih oštećenja, kod određenih testnih primjeraka štakora dogodio se gotovo potpuni oporavak motoričkih i senzornih funkcija

"Cilj ovog projekta je poticanje neurološke regeneracije oštećenog tkiva", rekao je Ning Zhang, jedan od znanstvenika koji su razvili hidrogel. "Funkcije kojima upravljaju oštećeni dijelovi mogu zauvijek biti izgubljene ako se ti dijelovi ne regeneriraju."

Zhang je koristio posebnu vrstu instrumenta, malu iglu kojom je uništavao veliki dio korteksa mozga štakora gdje su dijelovi zaduženi za pamćenje, učenje senzorne informacije i mišićne pokrete, pored ostalih funkcija.

Kod ljudi tolika razina oštećenja bila bi ravna onoj iz jednog strašnog sudara. Tekućina bi brzo popunila prazninu oko novonastale rane. Zatim bi znanstvenici izvukli tu tekućinu i zamijenili je fluidnom kombinacijom tri različite supstance koje potiču rast neurona; svaka supstanca stavljena je u biorazgradive nanokapsule.

Zhang nije komentirao način proizvodnje nanokapsula osim da se mogu proizvesti od prirodnih, ali i sintetičkih materijala, ovisno o potrebama znanstvenika.

Temperatura tijela pretvara tekućinu u želatinastu masu koja potiče stvaranje krvnih žilica da bi se organ što bolje hranio tijekom oporavka.

U periodu od tri do četiri tjedna nanokapsule se raspadnu i ispuštaju sadržaj.

Tad na scenu nastupaju tri supstance rasta od kojih prva pronalazi neutralnu stanicu i priprema ju za transport, druga je odgovorna za transport do oštećenog dijela, a treća pretvara stanicu u nove neuronske stanice.

Dvanaest tjedana nakon ozlijede štakorima su se vratile gotovo sve senzorne i motoričke funkcije. Pamćenje kao i učenje se popravilo u usporedbi s ozlijeđenima, ali netretiranim štakorima.

Modificirana verzija hidrogela može popraviti i oštećenja kosti. Ovaj put su se koristili zečevi kojima je uklonjen dio kosti, zatim ubrizgan gel u kombinaciji s lijekovima za rast kostiju. Rezultati su bili zapanjujući.

 

14.09.2009. 21:05:36
http://metro-portal.hr/gel-iz-nanokapsula-obnavlja-mozdane-stanice/22066/