Metro-portal.hr

objavljeno 22.05.2012. 12:37:00
LETEĆI ŠTAKORI

Gdje nestaju svi gradski golubovi?

Jeste li se ikada zapitali što se događa sa svim tim tisućama golubova koje gledate po ulicama i trgovima kad uginu i zašto naši gradovi nisu zatrpani njima?

Budući da su golubovi postali neizostavni dio ugođaja i šarma (ma što tko mislio o tome) većina gradova svijeta, mnogi njihovi stanovnici prije ili poslije će se zapitati što se događa sa starim golubovima i kako je moguće da naše ulice i trgovi nisu naprosto zatrpani njihovim lešinama? Gdje golubovi odlaze uginuti? Kako samo tako nestanu? Odgovor možda nije pretjerano neobičan, ali svoje korijene vuče iz prirode ovih ptica.

Golubovi su prava poslastica mnogim predatorima, a pritom su spori i poprilično glupi. Zbog toga su meta čitavom nizu životinja koje se nalaze iznad njih na hranidbenom lancu, poput sokolova, jastrebova, sova, mačaka i ljudi, a u nekim situacijama čak i štakora te oposuma. Štoviše, u određenim situacijama mogu biti meta čak i kornjačama!

Što idu stariji i sporiji, golubovi postaju lakša meta, zbog čega rijetko kada proječno žive dulje od nekoliko godina, unatoč tomu što im je životni vijek 15 godina u gradskom obilju.

Oni koji uspiju doživjeti stare dane prije smrti odlaze u potkrovlja starih zgrada i ventilacijske sustave gdje u miru provode svoje zadnje sate. Iako su za života ponekad prava napast i potpuno zasluženo nose titulu „letećih štakora", moramo im priznati da smrt stvarno dočekuju dostojanstveno.

I da, ne vjerujete li nam da kornjača može napasti i usmrtiti goluba, svakako pogledajte ovaj video:

22.05.2012. 12:37:00
http://metro-portal.hr/gdje-nestaju-svi-gradski-golubovi/71237/