Metro-portal.hr

objavljeno 07.03.2014. 20:02:00
ZNAMO GDJE NE :)

Gdje muškarci najviše sudjeluju u kućanskim poslovima

Norvežani najviše sudjeluju u kućanskim poslovima, a Japanci najmanje, pokazalo je istraživanje koje je među zemljama članicama provela OECD uoči međunarodnog dana žena

Muškarci se nisu iskazali ...
Muškarci se nisu iskazali ... (Arhiva)

Nakon što je usporedila koliko odrasle osobe oba spola provode dnevno u 'neplaćenom radu' u 34 zemlje članice, organizacija je zaključila da se polako smanjuje jaz jer sve više žena ima vlastite karijere.

'No još uvijek postoji veliki jaz po spolu u neplaćenim poslovima što očito pokazuje da je muškarcima još uvijek teško primiti se povremeno posla u nekim državama', kaže OECD u priopćenju.

Turkinje provode najviše vremena obavljajući kućanske poslove uključujući kupovinu - ukupno 377 minuta dnevno dok Turci provode dnevno 116 minuta u kućanskim poslovima.

Japanci su najmanje od pomoći u kući i na to potroše 62 minute dnevno dok žene rade u kući 300 minuta dnevno. Iako su Norvežani od najveće pomoći sa 180 minuta dnevno, Norvežanke ipak rade u kući više - 210 minuta dnevno.

Istraživanje je pokazalo da žene na sjeveru Europe provode daleko najviše vremena u opuštanju - u Norveškoj se 367 minuta dnevno troši na odmor i zabavu a u Britaniji žene na to potroše 339 minuta dnevno. Istraživanje OECD-a provedeno je na uzorku od 20 tisuća osoba.

07.03.2014. 20:02:00
http://metro-portal.hr/gdje-muskarci-najvise-sudjeluju-u-kucanskim-poslovima/83675/