Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2011. 17:37:00
TIANANMEN

Gdje je nestao Konfucijev kip?

"Možda je uklonjen jer nije član Komunističke partije", napisao je jedan kineski blogger

Konfucijev kip
Konfucijev kip (Getty Images - ilustracija)

Velika statua starokineskog filozofa Konfucija, podignuta ispred muzeja Komunističke partije u središtu Pekinga, nedavno je 'preko noći' nestala s postolja, nakon pritužbi dijela stanovnika zbog mjesta na kojemu je postavljena, javlja Hina.

Devet i pol metara visoka i 17 tona teška statua u siječnju je dobila počasno mjesto ispred sjevernog ulaza u nedavno renovirani Nacionalni Muzej Kine, blizu Trga Tiananmen i nedaleko od Maova portreta postavljenog u blizini Zabranjenog grada. Neki su Kinezi ocijenili uvredljivim za Komunističku partiju Kine da na taj način odaje počast Konfuciju, napadanom tijekom Kulturne revolucije šezdesetih i sedamesetih. Druga skupina smatra da Partija nema pravo prisvajati Konfucija i njegove ideale.

U međuvremenu je kip nestao na tajnovit način i bez objašnjenja. Iz muzeja nisu objavili zbog čega se to dogodilo, pa mnogobrojni stanovnici Pekinga nazivaju tražeći objašnjenje. Događaj je pokrenuo brojne debate na internetskim stranicama. "Možda je Konfucija odvela policija zbog gospodarskog kriminala?", napisao je jedan blogger, aludirajući na uhićenje kineskog umjetnika Ai Weiweija. "Možda je uklonjen jer nije član Komunističke partije", napisao je drugi blogger.

Direktor muzeja Lu Zhangshen je za lokalne medije prošli mjesec izjavio kako je riječ o značajnoj ličnosti na globalnom i lokalnom planu te da upravo Konfucije zaslužuje da njegova statua bude podignuta na tome mjestu. "Molim vas, ne povezujte Konfucija s politikom. On s njom nema nikakve veze", kazao je tada Lu.

Konfucije, Konfučije ili Kung Fu Ce (latinski: Confucius, 28. rujna 551. prije Krista - 4. ožujka 479. prije Krista) kineski je filozof i socijalni reformator, čiji je utjecaj i danas značajan u Aziji. Najznačajniji je njegov etički sustav vrijednosti, koji je bio temelj kineske državnosti i socijalne misli tijekom cijeloga feudalnog razdoblja. Po Konfuciju, bit svakog čovjeka je čovjekoljublje odnosno zen. Ono je materijalna bit čovjekovih dužnosti prema drugima i manifestira se kroz savjesnost prema drugima, odanost, altruizam i obzirnost, a potvrdu i ispunjenje doživljuje samo čovjek koji u potpunosti obavlja svoje dužnosti prema drugima.

22.04.2011. 17:37:00
http://metro-portal.hr/gdje-je-nestao-konfucijev-kip/58044/