Metro-portal.hr

objavljeno 15.03.2020. 09:01:00
ZALIHE

Gdje držati konzerve, a gdje začine

Sigurni smo da ste navukli dovoljno hrane za omanju brigadu, pa ako ne želite da vam propadne, slijedite ove savjete

Malo se organizirajte...
Malo se organizirajte... (Arhiva)

Gdje je najbolje držati začine i gotove konzervirane proizvode?

U hladnjaku

Javorov sirup - stručnjaci kažu da sirup treba čuvati u hladnjaku, jer zbog topline može doći do razvoja plijesni, posebno oko poklopca. Također bi ga se trebalo iskoristiti u roku od četiri tjedna od otvaranja.

Majoneza - iako često sadrži i ocat, stručnjaci savjetuju da se nakon otvaranja spremi u hladnjak, da se ograničili rast bakterija u njoj.

Pesto - staklenku pesta treba čuvati u hladnjaku dva tjedna od otvaranja, jer može razviti plijesan ako stoji dulje.

Umak za salatu - ako sadrži jaje treba ga čuvati u hladnjaku, i to osam tjedana od otvaranja.

Tartar umak - sadrži jaje i a ima visok udio vode, pa ga nakon otvaranja treba čuvati u hladnjaku.

U kuhinjskim ormarićima

Čili umak - sadrži ocat koji pomaže da se očuva i na sobnoj temperaturi.

Kečap od rajčice - rajčice u kečapu su kisele i ne kvare se na sobnoj temperaturi. Nakon otvaranja kečap bi trebalo pojesti u roku od osam tjedana.

Kiseli krastavci - stručnjaci kažu da se mogu držati i izvan hladnjaka jer sadrže brojne konzervanse.

Maslinovo ulje - ulja treba čuvati dalje od izravnog sunčevog svjetla, na sobnoj temperaturi.

Med - sadrži konzervans vodikov peroksid, što znači da se može držati na sobnoj temperaturi.

Umak za roštilj - sadrži konzervanse kao što su slad i ocat koji pomažu u čuvanju svježine.

Worcestershire umak:- fermentiran je pa ga možete držati i u ormariću.

 

15.03.2020. 09:01:00
http://metro-portal.hr/gdje-drzati-konzerve-a-gdje-zacine/124385/