Metro-portal.hr

objavljeno 18.08.2011. 13:13:37
BOGATA JESEN

Gavella najavljuje bogatu sezonu - čak 4 premijere

16. rujna održat će se premijera Držićevog "Dunda Maroja", a to je tek uvod u odličnu sezonu 2011./2012.

Fotografija vijesti

Gradsko dramsko kazalište Gavella priprema četiri premijerne predstave u predstojećoj sezoni - "Dunda Maroja" u režiji Marca Sciaccaluge, Čehovljeve "Tri sestre", djelo "Crne oči" književnika, prozaika i dramatičara Davora Špišića te autorski projekt pisca Dubravka Mihanovića i redatelja Olivera Frljića "Prolazi sve".

Premijera "Dunda Maroja", najpoznatije komedije Marina Držića, bit će 16. rujna. To djelo, navodi Kazalište u najavi, pripada vrhu dramske književnosti napisane na hrvatskom jeziku. Izuzetno precizno, a pritom silno razigrano i "raspojasano", ovo je djelo moćno ponajprije zbog briljantne galerije živopisnih likova, koje pisac suvereno vodi kroz komad, točno znajući za što mu koji od njih treba te što nam njime ima za reći.

Talijan Marco Sciaccaluga, koji je u Gavelli već postavio "Tartuffea", iza sebe ima više od 35 godina kazališnog iskustva, među ostalim i na pozornicama Genove, Catanije, Torina, Trsta, Venecije i Verone. Za svoj je kazališni rad nagrađen i priznanjem Talijanske udruge kazališnih kritičara te Kazališnom olimpijskom nagradom, za režije Tolstoja, odnosno, Millera.

Autorski projekt Dubravka Mihanovića i Olivera Frljića predstava "Prolazi sve" na pozornicu će biti postavljen u prosincu. "Prolazi sve" je predstava koja se bavi starošću, posljednjim činom našeg boravljenja u svijetu kakvog poznajemo. S jedne strane to je doba mudrosti i velikodušnosti, a s druge, tada dolazi do "sužavanja svijeta", pa su ljudi usredotočeni na sebe, na sitno, na nebitno.

Dubravko Mihanović višestruko je nagrađivan u zemlji i inozemstvu za dramske tekstove "Bijelo" i "Žaba", a Oliver Frljić redatelj je čiji naslovi izazivaju kontroverzne reakcije.

Premijera predstave "Crne oči", djelo iznimno plodnog osječkog književnika prozaika i dramatičar Davora Špišića, bit će u veljači 2012. u režiji Dražena Ferenčine. Špišić radnju smješta u ambijent koji odlično poznaje, u Slavoniju '90-ih. Dvije obitelji, jedna hrvatska i jedna srpska, neraskidivo su povezane i kontekstom rata zavađene, a u kompozicijski izuzetnoj dramskoj strukturi, Špišić ih zbližava i udaljava, da bi ih doveo u situaciju iz koje nema drugog izlaza osim tragedije. U kazalištu "Gavella" je već postavljana Špišićeva predstava "Alabama", dobitnica nagrade "Marin Držić".

Premijera "Tri sestre" bit će u travnju iduće godine, u režiji slovenskog redatelja Sam M. Streleca, čije su dvije predstave na repertoaru Gavelle.

Ono što Čehova zanima jesu stanja koja su tu da pokušaju ocrtati osjećaj života, što prolazi u bezuspješnim pokušajima da se objasnimo samima sebi. A.P. Čehov, autor sjete i melankolije, psiholog, promatrač i sanjar koji je dramu odabrao za svoju prvu književnu vrstu, iako je bio i vrstan pripovjedač, zauvijek je izmijenio svjetsko kazalište.

18.08.2011. 13:13:37
http://metro-portal.hr/gavella-najavljuje-bogat-program-cak-4-premijere/62358/