Metro-portal.hr

objavljeno 08.10.2010. 12:27:13
PREUSTROJ

Gase se Nizozemski Antili

Stanovnici Nizozemskih Antila izjasnili su se u korist promjena na referendumima proteklih godina

Nizozemski Antili
Nizozemski Antili (Shutterstock)

Nizozemski Antili, prekomorski dio Kraljevine Nizozemske, od nedjelje će prestati postojati u sadašnjem obliku, objavilo je nizozemsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Od pet otoka tog otočja u Karipskome moru dva će postati nezavisne države u sklopu Kraljevine, dok će tri postati nizozemski posjedi. "U subotu u ponoć zemlja zvana Nizozemski Antili više neće postojati", izjavio je glasnogovornik nizozemskog ministarstva unutarnjih poslova Thijs Manten.

"Sastav Kraljevine Nizozemske promijenit će se", dodao je. Dosad su Nizozemska i dvije bivše kolonije - Aruba i pet otoka Nizozemskih Antila, tvorili Kraljevinu Nizozemsku. Ona sad broji četiri člana: Nizozemsku, Arubu te otoke Curacao (150.000 stanovnika) i Sveti Martin (40.000 stanovnika), u skladu s ugovorom potpisanim 2008. Otoci Bonaire, Saba i Sveti Eustahije, koji ukupno imaju manje od 20.000 stanovnika, postaju nizozemski posjedi.

Stanovnici Nizozemskih Antila izjasnili su se u korist tih promjena na referendumima proteklih godina. Otoci Curacao i Sveti Martin imat će odsad svaki svojeg premijera, vladu, parlament a zasad zadržavaju svoju dosadašnju valutu Nizozemskih Antila.

Bonaire, Saba i Sveti Eustahije, koji će odsad koristiti američki dolar, imat će "otočna vijeća", slična općinskim vijećima. Njihovi stanovnici sudjelovat će na nizozemskim parlamentarnim izborima.

"Velika prednost svega toga je da će zemlja koja ne funkcionira po propisima prestati postojati", prokomentirao je glasnogovornik nizozemskog ministarstva unutarnjih poslova. "To će te otoke izvući iz dugova i pružiti im novi početak". Sporazumom se predviđa da nizozemska vlada preuzme 70 posto duga Nizozemskih Antila, procijenjena na približno 1,7 milijardi eura.(hina/metro-portal)

08.10.2010. 12:27:13
http://metro-portal.hr/gase-se-nizozemski-antili/49423/