Metro-portal.hr

objavljeno 30.08.2012. 18:12:58
RAZVOJNO KAZALIŠTE

Ganz novi festival u zagrebačkom Teatru &TD

Cilj festivala je predstaviti rad mladih europskih umjetnika hrvatskoj publici i struci te olakšati veze i razmjenu između umjetnika

Ganz novi festival
Ganz novi festival (Arhiva)

Ganz novi festival: festival razvojnog kazališta predstavit će od 18. do 23. rujna u zagrebačkom Teatru &TD niz mladih kazališnih, plesnih, glazbenih i medijskih autora, ne bi li se među njima otkrila neka 'ganz nova' imena i trendovi u izvedbenim umjetnostima, najavili su organizatori, Kultura promjene Studentskoga centra.

Cilj festivala je predstaviti rad mladih europskih umjetnika hrvatskoj publici i struci te olakšati veze i razmjenu između umjetnika, kulturnih menadžera, kulturnih institucija i festivala u Hrvatskoj i regiji te između umjetnika i šire javnosti.

Fokus će biti na mladoj austrijskoj sceni, pa će se u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Hrvatskoj, predstaviti Ciklus mladih austrijskih autora.

U sklopu Ciklusa mladih hrvatskih autora prikazat će se reprize hrvatskih uspješnica te nekoliko premijera, a na programu će biti i radovi mladih autora iz Slovenije, Nizozemske, Norveške i Litve, ugostit će se nekoliko rezidencija i tri masterclass radionice.

Novost je programska linija Ganz nova muzika, koja će se ostvariti u suradnji s Muzičkim salonom SC-a.

Zanimljivost ovogodišnjeg festivala je što potiče stvaranje nove generacije kazališnih kritičara, pa je raspisan natječaj za sve koji se žele baviti kritikom i koje zanima kazalište, izvedbene umjetnosti i nadolazeći kazališni autori.

Oni bi do 5. rujna na edukultura.sc@gmail.com trebali poslati do dva primjerka svojih dosadašnjih, makar i neobjavljenih, kritičkih tekstova ili tekst do dvije kartice koji za temu ima kazalište. Odabrani kritičari bit će honorirani za svoj rad.

Program Ganz novog festivala odvija se uz potporu Programa Kultura 2007-2013 Europske Unije u sklopu projekta "Apap-Performing Europe", Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Ulaz na festival je slobodan.

30.08.2012. 18:12:58
http://metro-portal.hr/ganz-novi-festival-u-zagrebackom-teatru-and-td/73624/