Metro-portal.hr

objavljeno 30.08.2010. 09:55:28
2. OBLJETNICA

Gadafi s Berlusconijem slavi talijansko-libijsko prijateljstvo

Libijski vođa Moamer Gadafi s Berlusconijem će proslaviti obljetnicu ugovora o prijateljstvu potpisanog 2008.

Gadafi
Gadafi (Getty Images)

Libijski vođa Moamer Gadafi doputovao je u nedjelju u Rim radi obilježavanja 2. obljetnice potpisivanja ugovora o talijansko-libijskom prijateljstvu kojim je završen prijepor iz kolonijalnog razdoblja.

Pojedinosti njegova posjeta, četvrtog u nešto više od godinu dana, nisu poznate. Zasad su samo dva događaja na njegovu programu u ponedjeljak, u društvu s talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem: proslava obljetnice ugovora o prijateljstvu potpisanog 30. kolovoza 2008. u Benghaziju, u Libiji, te otvorenje izložbe fotografija u Rimu.

Pukovnik Gadafi je doputovao sa svojim šatorom koji će postaviti u vrtu rezidencije libijskog veleposlanika, a ne u javnom parku Villi Pamphili, kao što je učinio u lipnju 2009.

Gadafi i Berlusconi, koji održavaju prijateljske odnose, sastat će se u ponedjeljak navečer u karabinjerskom konjičkom centru Tor di Quintu, na sjeveru prijestolnice, na konjičkoj predstavi na kojoj će sudjelovati 500 gostiju, uglavnom iz svijeta gospodarstva. Očekuje se da će gospodarstvo biti tema svih susreta.

Libijski čelnik je doveo u Italiju berbersku folklornu skupinu sa 30 čistokrvnih konja i njihovim jahačima. Berlusconi će mu, budući da je vrijeme ramazana, ponuditi iftar, tradicionalnu večeru kojom muslimani prekidaju dnevni post.

Dvojica čelnika će također posjetiti izložbu fotografija o povijesti talijansko-libijskih veza.(hina/metro-portal)

30.08.2010. 09:55:28
http://metro-portal.hr/gadafi-s-berlusconijem-slavi-talijansko-libijsko-prijateljstvo/47000/