Metro-portal.hr

objavljeno 22.02.2011. 20:46:00
"OVO JE MOJA ZEMLJA!"

Gadafi prosvjednicima zaprijetio smrtnom kaznom

Gadafi se ne namjerava samo tako povući iz Libije, najavio je da će zemlju očistiti kuću po kuću

Gadafi
Gadafi (Wikipedia)

Naoružanim prosvjednicima u Libiji prijeti smrtna kazna, rekao je libijski čelnik Moamer Gadafi čiji je režim sučeljen s neviđenom narodnom pobunom, prenosi Hina. Dodao je da će pozvati narod da "očisti Libiju kuću po kuću" kako bi ugušio pobunu koja već tjedan dana potresa zemlju, u govoru koji je prenosila televizija.

Pukovnik Gadafi je pozvao vojsku i policiju da uzmu stvar u svoje ruke i rekao je da će se "boriti do posljednje kapi krvi". "Moamer Gadafi nema službenu funkciju na koju može podnijeti ostavku. Moamer Gadafi je vođa revolucije zauvijek", rekao je u govoru u kojemu je o sebi govorio u trećem licu.

"Ovo je moja zemlja", vikao je Gadafi i rekao da je "libijski narod uz njega", pozivajući ga da "zarobi štakore", misleći na protuvladine prosvjednike.

Pukovnik Gadafi je došao na vlast pošto je 1. rujna 1969. srušio kralja Idrissa. G. 1977. proglasio je "džamahiriju" koju definira kao "državu narodnih masa" koje vladaju putem izabranih narodnih odbora, a sebe je prozvao "vođom revolucije".

Libiju je 15. siječnja zahvatio neviđeni val prosvjeda koji je žestoko gušen. U ponedjeljak ujutro Međunarodna federacija liga za ljudska prava (FIDH) objavila je podatak o 300 do 400 žrtava diljem zemlje.

U utorak je u New Yorku počela sjednica UN-ova Vijeća sigurnosti posvećena nasilju u Libiji, na kojoj je njemački veleposlanik Peter Wittig pozvao na "brzo i jasno" djelovanje. UN-ova visoka povjerenica za ljudska prava Navi Pillay zatražila je "neovisnu međunarodnu istragu" o nasilju u Libiji, spominjući mogućnost "zločina protiv čovječnosti".

Merkel: Gadafijev govor zastrašujući

Njemačka kancelarka Angela Merkel opisala je govor libijskog vođe Muamera Gadafija, u kojem je u utorak najavio kako namjerava ostati na vlasti, kao vrlo zastrašujući, dodajući da je njime praktično objavio rat svome narodu.

Merkel je na konferenciji za novinare rekla da će poduprijeti eventualne sankcije protiv Libije ako Gadafi ne zaustavi nasilje.

"Vijesti koje iz Libije stižu jučer i danas zabrinjavajuće su, a govor pukovnika Gadafija ovoga popodneva je vrlo, vrlo zastrašujući, posebno zbog toga što je praktično objavio rat vlastitom narodu", istaknula je njemačka kancelarka.

Gadafi je u govoru rekao da ne namjerava odstupiti s vlasti i da želi "umrijeti ovdje kao mučenik", unatoč pozivima nekih libijskih diplomata, vojnika i prosvjednika da okonča vladavinu dugu četiri desetljeća.

"Pozivamo libijsku vladu da smjesta zaustavi nasilje protiv vlastitog naroda, i ako se nasilje nastavi, njemačka vlada razmotrit će mogućnosti jačanja pritiska i utjecaja na Libiju", naglasila je Merkel.

Ako libijska vlada ne prekine nasilje, zauzet ćemo za sankcije protiv Libije, dodala je Merkel.

22.02.2011. 20:46:00
http://metro-portal.hr/gadafi-prosvjednicima-zaprijetio-smrtnom-kaznom/55684/