Metro-portal.hr

objavljeno 24.03.2011. 08:25:00
SAVEZNICI:

Gadafi ostao bez ratnog zrakoplovstva ali se ne postustaje

Gadafijevo ratno zrakoplovstvo "više ne postoji kao borbena sila", rekao je zapovjednik britanskih zračnih snaga

Gadafi
Gadafi (YouTube)

Saveznici sada mogu "nekažnjeno" djelovati na libijskom nebu, tvrdi zapovjednik britanskih zračnih snaga koje sudjeluju u nametanju UN-ove zone zabrane leta nad Libijom, vicemaršal Greg Bagwell, piše BBC prenosi Hina.

"Praktično, libijsko ratno zrakoplovstvo više ne postoji kao borbena sila, a Gadafijeva mreža zapovijedanja i nadzora teško je oštećena, do točke da mi možemo nekažnjeno operirati u libijskom zračnom prostoru", rekao je Bagwell, obraćajući se novinarima u zračnoj bazi u južnoj Italiji, iz koje za Libiju polijeću zrakoplovi RAF-a.

Bagwel je rekao da su američke, francuske i britanske snage, koje od subote izvode zračne udare u Libiji, "uklonili Gadafijeve oči i uši" te "uništili većinu njegovog ratnog zrakoplovstva".

Britanski viceamaršal je kazao da koalicijske snage sada napadaju Gadafijeve kopnene snage. "Libijske kopnene snage imamo pod stalnim nadzorom i napadamo ih kada god oni zaprijete napadima na civile ili naseljene centre", rekao je.

Američka vojska potvrdila je u srijedu da su Gadafijeve kopnene snage koje napadaju pobunjenike sada meta zračnih udara. "Mi vršimo pritisak na Gadafijeve kopnene snage koje prijete gradovima", rekao je kontraadmiral Gerard Hueber, zapovjednik američkih snaga u libijskoj misiji.

Gadafi ne postustaje unatoč zračim napadima

Savezničke snage u četvrtak su i petu su noć zaredom napale oklopne snage Moamera Gadafija, ali zasad nisu uspjeli zaustaviti njegove tenkove u napadima na gradove pod kontrolom libijskih ustanika.

Gadafijevi tenkovi u srijedu su navečer pod okriljem noći ponovo ušli u Misratu, treći po veličini libijski grad, i nastavili granatirati poručje oko glavne bolnice, objavili su stanovnici i pobunjenici. Stanovnici govore da se događa "pokolj", s tenkovima i topništvom koji razaraju zgrade te sa snajperistima koji nasumice pucaju po ljudima. Stanovnici kažu da su ubijene desetine ljudi.

U Tripoliju se u četvrtak prije zore čulo nekoliko snažnih detonacija, a gradom je odjekivala paljba iz protuzračnog oružja. Libijski dužnosnici rano su u četvrtak odveli starne novinare u mjesnu bolnicu i pokazali im pougljena tijela 18 vojnika i civila ubijenih u zračnim napadima tijekom noći.

Američki kontraadmiral Gerard Hueber rekao je u srijedu u telefonskoj konferenciji za tisak da Gadafijeva vojska nastavlja kršiti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN koja poziva na prestanak napada na civile, jer nastavlja borbe u više gradova. Hueber je rekao novinarima da međunarodne snage koje nadziru UN-ovu zabranu leta nad Libijom, nastavljaju s pritiskom na Gadafijeve snage, te da je koalicija u zadnja 24 sata izvela 175 borbenih letova, od čega su američki piloti izveli 113, a druge zemlje ostatak. Koalicijske snage imale su za cilj Gadafijeve mehanizirane postrojbe, topničke položaje i pokretne lansere projektila, rekao je Hueber telefonom sa zapovjednog broda USS Mount Whitney u Mediteranu.

24.03.2011. 08:25:00
http://metro-portal.hr/gadafi-ostao-bez-ratnog-zrakoplovstva/56884/