Metro-portal.hr

objavljeno 05.03.2011. 11:47:23
LIBIJA

Gadafi krenuo u neuspješnu ofenzivu

Pokušaj vraćanja izgubljenih gradova ponovno je naišao na snažan otpor pobunjenika

Fotografija vijesti

Libijski vođa Moamer Gadafi poslao je u subotu oružane snage na grad Zavijah kako bi uspostavio kontrolu nad gradom, no naišao je na otpor pobunjenika, a u subotu je u dvjema eksplozijama u skladištu oružja u Bengaziju ubijeno najmanje 27 osoba, a više desetaka ih je ranjeno, prenosi Hina svjetske medije.

Arapski satelitski programi izvijestili su da se u Zavijahu pucalo iz tenkova na stambene dijelove grada, prenio je Reuters.

"Tenkovi, oklopna vozila i topništvo... Ponovno borbe i sukobi kakve nismo vidjeli ni u Iraku. Mislim da je ovo genocid", rekao je jedan od očevidaca za televiziju Al-Arabiju iz obalnoga grada Zavijaha. "Borbe se vode i u gradu. Prije dva sata u grad je ušlo 15 oklopnih vozila i tenk. Puca se iz teškog topništva po svim njegovim dijelovima", rekao je.

Slična izvješća objavila je i Al-Džazira.

U petak je u blizini Bengazija, uporišta pobune u istočnom dijelu Libije, u dvjema uzastopnim eksplozijama uništeno skladište oružja.

U napadu je, kako su izvijestili službeni izvori, poginulo najmanje 27 osoba, dok ih je nekoliko desetaka ranjeno.

Još nije poznato što je prouzročilo eksplozije. Većina stanovnika smatra da nije riječ o napadima iz zraka Gadafijevih vojnih snaga.

Uzastopne eksplozije dogodile su se, prema riječima očevidaca u vojnoj bazi Al-Radžma jugoistočno od Bengazija, izvijestio je France presse.

05.03.2011. 11:47:23
http://metro-portal.hr/gadafi-krenuo-u-neuspjesnu-ofenzivu/56134/