Metro-portal.hr

objavljeno 29.08.2011. 20:43:19
NORMALIZACIJA

Gadafi još uvijek u Libiji, život se vraća u Tripoli

Predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdel Džalil rekao je protekloga tjedna da su zalihe hrane dovoljne da prehrane dvostruko veći grad od Tripolija

Fotografija vijesti

Nakon što pobijeđeni i posljednji džepovi otpora snaga lojalnih Gadafiju u Tripoliju, život se polako vraća u izmučeni glavni grad Libije, piše Hina. Prestanak borbi otvorio je put dopremi pomoći i omogućio da se medicinsko osoblje vrati na svoja radna mjesta.

Čak i ozloglašena bolnica Abu Salim, u kojoj je nakon dolaska ustanika otkriveno 75 leševa, ponovno dočekuje pacijente, rekao je glasnogovornik Međunarodnog Crvenog križa Robin Waudo u Tripoliju.

Organizacije poput Međunarodnog crvenog križa, Liječnika bez granica i Svjetske zdravstvene organizacije objavile su protekloga tjedna kako međunarodna pomoć što prije treba stići u grad kako bi se izbjegla katastrofa, no tada je još bilo preopasno kretati se ulicama Tripolija.

Iako nasilje još uvijek nije potpuno okončano, razmjeran mir omogućio je agencijama da uđu u glavni grad, izbave zatočene strance, opskrbe bolnice medicinskom opremom i zamijene iscrpljene liječnike.

Iako je zračna luka još uvijek zatvorena, pomorska luka funkcionira pa se preko nje doprema pomoć i evakuiraju stranci.

Predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdel Džalil rekao je protekloga tjedna da su zalihe hrane, koje su ustanici zatekli u Tripoliju, dovoljne da prehrane dvostruko veći grad od libijskog glavnog grada u kojem živi dva milijuna stanovnika i dovoljno lijekova za cijelu zemlju za godinu dana.

Agencije javljaju i da su supruga Moamera Gadafija i njihovo troje djece ušli su u ponedjeljak na teritorij Alžira, a talijanska agencija Ansa objavila je kako se sam Gadafi nalazi 100 km jugoistočno od Tripolija u Bani Validu sa sinovima Sadijem i Said al-Islamom. Bani Valid se nalazi u okrugu Misrate

29.08.2011. 20:43:19
http://metro-portal.hr/gadafi-jos-uvijek-u-libiji-zivot-se-vraca-u-tripoli/62693/