Metro-portal.hr

objavljeno 03.03.2014. 15:52:00
UPOZORENJE

G7 kažnjava Rusiju zbog upada u Ukrajinu

Sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, G7, osudilo je ulazak Rusije u Ukrajinu i zasad prekinulo pripreme za summit G8 na kojemu sudjeluje i Rusija

Ruska agresija naišla na neodobravanje
Ruska agresija naišla na neodobravanje (Arhiva)

'Mi, čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a te predsjednik Europskoga vijeća i predsjednik Europske komisije, osuđujemo Rusku Federaciju zbog očitog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine', istaknule su zemlje G7 u zajedničkom priopćenju.

'Odlučili smo zasad prekinuti sudjelovanje u aktivnostima vezanim uz pripreme za zakazani summit G8 koji se u lipnju trebao održati u Sočiju', dodaje se.

Zemlje G7 zatražile su od Rusije da nastavi razgovore s Ukrajinom te da sva pitanja koja se odnose na ljudska prava i sigurnost pokuša riješiti izravno ili uz međunarodno sudjelovanje.

U priopćenju se izražava potpora Ukrajini koja je zatražila financijsku pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda za oporavak gospodarstva.

Američki ministar financija Jack Lew, koji je pozvao Kijev da zatraži pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda, rekao je da bi Washington mogao pružiti pomoć ili kroz bilateralne programe ili veće međunarodne institucije.

'Sjedinjene Države spremne su raditi s bilateralnim i multilateralnim partnerima kako bi Ukrajini pružile svu pomoć koja joj bude potrebna', rekao je Lew dodajući da Washington 's velikom zabrinutošću' prati situaciju u Ukrajini nakon ruske intervencije na području Krima.

Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je u nedjelju telefonski o ukrajinskoj krizi s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i istaknuo 'potpunu nezakonitost' upada Rusije u ukrajinski Krim, rekao je visoki američki dužnosnik. 

'Glavna namjera u svim njegovim razgovorima je bila istaknuti potpunu nezakonitost intervencije Rusije' u krimskoj regiji Ukrajine, rekao je dužnosnik novinarima u konferencijskom pozivu. 

Dužnosnik, koji je govorio uz uvjet da ne bude imenovan, rekao je da Obama planira istaknuti istu stvar u razgovorima s britanskim premijerom i poljskim predsjednikom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin složio se s prijedlogom njemačke kancelarke Angele Merkel o formiranju kontakt grupe za Ukrajinu. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da 'povuče svoju vojsku u konfliktu između dvije zemlje', na Krimu je formirana ratna mornarica, NATO je oštro osudio rusku vojnu akciju i zatražio da se pošalju međunarodni promatrači, a šefovi diplomacija zemalja članica EU raspravljat će danas o Ukrajini u Bruxellesu. Više pripadnika ukrajinskih oružanih snaga raspoređenih na Krimu prešlo je na stranu lokalnih vlasti i uskoro bi trebali položiti zakletvu, izvijestile su ruske novinske agencije.

'Predsjednik Putin je prihvatio prijedlog njemačke kancelarke da se odmah oformi istražna komisija, kao i kontakt grupa, možda pod rukovodstvom OESS-a, kako bi se otvorio politički dijalog', navedeno je u priopćenju njemačke vlade.

Tijekom razgovora s Merkel, Putin je istaknuo da su mjere koje je poduzela Rusija potpuno adekvatne i skrenuo pažnju na nesmanjenu 'prijetnju nasiljem ultranacionalističkih snaga', kojom se izlažu opasnosti ruski građani i ruskojezično stanovništvo u Ukrajini.

S druge strane, Merkel je, povodom ruske intervencije na Krimu, predbacila Putinu povredu međunarodnog prava.

Merkel je predbacila Putinu da je 'neprihvatljivom ruskom intervencijom na Krimu prekršio međunarodno pravo'. Također ga je podsjetila i na Budimpeštanski memorandum iz 1994. godine kojim se Rusija obavezala na poštovanje nezavisnosti i suvereniteta Ukrajine u postojećim granicama. Osim toga, Putin je prekršio i Ugovor o Crnomorskoj floti iz 1997. godine.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev objavio je u nedjelju navečer na svojem Facebook profilu da su ukrajinski čelnici na vlast došli nelegalnim putem te da će njihova vladavina završiti 'novom revolucijom' i novim krvoprolićem. 

Medvedev je napisao da je Viktor Janukovič, premda praktički nema vlast, po ustavu legitiman predsjednik i dodao: 'Ako Ukrajina smatra da je kriv - izglasajte mu nepovjerenje i... sudite mu.'

'Sve je drugo bezakonje. Otimanje vlasti', napisao je Medvedev na Facebooku. 'A to znači da će takav poredak biti iznimno nestabilan. Završit će novom revolucijom. Novim krvoprolićem.'

Njegove su primjedbe nastavak niza ruskih izjava u kojima se napada legitimnost prozapadne ukrajinske vlasti koja je uspostavljena nakon što je prije više od tjedan dana Janukovič napustio Kijev i u petak se pojavio u Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je dobio odobrenje parlamenta da pošalje rusku vojsku u Ukrajinu radi zaštite ruskoga stanovništva u susjednoj državi.
'Rusija je spremna s bratskom Ukrajinom razvijati složene odnose pune poštovanja koji će biti na korist objema državama', napisao je Medvedev.

'Ali za nas Ukrajina nije skupina ljudi koji su prolijevajući krv na Majdanu preuzeli vlast kršeći ustav i zakone', istaknuo je Medvedev, dodavši da je Rusiji potrebna snažna i stabilna Ukrajina.

03.03.2014. 15:52:00
http://metro-portal.hr/g7-kaznjava-rusiju-zbog-upada-u-ukrajinu/83601/