Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2010. 15:24:15
TRAŽI SE RAVNOTEŽA

G20 oslabljen i razjedinjen "valutnim ratom"

Industrijski najrazvijenije zemlje svijeta i brzorastuća gospodarstva (G20) održat će sastanak u znaku obnove od "valutnog rata"

G20
G20 (Getty Images)

Najavi američke središnje banke (Fed) da će u financijski sustav ubrizgati dodatnih 600 milijardi dolara jeftinog novca kako bi zadržala niske kamate, potaknula kreditiranje i brži gospodarski rast, protive se Kina i Europska unija.

Masovno ubrizgavanje dolara izaziva velike neravnoteže, optužuje Kina. Jedna od posljedica te mjere bit će preusmjeravanje kapitala prema brzorastućim gospodarstvima, što ih može destabilizirati te izazvati spekulativne cjenovne balone.

Europljani, pak, strahuju da bi upumpavanje dolara moglo "usporiti oporavak eurozone" jer je nakon Fedove odluke dolar odmah pao na uštrb eura. "Cijeli svijet želi da se SAD oporavi, no bacati novac iz helikoptera ne služi ničemu jer ne može potaknuti rast", sažeo je ocjenu o toj američkoj mjeri brazilski ministar financija Guido Mantega.

Ta nova epizoda "valutnog rata" događa se u nepovoljnom trenutku za američkog predsjednika Baracka Obamu, koji stiže u Seul nakon velikog neuspjeha demokrata na izborima za Kongres.

Obama će u Seulu razgovarati s kineskim kolegom Huom Jintaom, no mali su izgledi za napredak na drugoj bojišnici "valutnog rata", a to je potcijenjenost kineske valute, kojoj se Washington redovito protivi. Danas moćna Kina opire se pritiscima svojih trgovinskih partnera koji žele konkurentnost vlastitih proizvoda povećati kroz aprecijaciju juana. (hina/metro-portal)

10.11.2010. 15:24:15
http://metro-portal.hr/g20-oslabljen-i-razjedinjen-valutnim-ratom/51002/