Metro-portal.hr

objavljeno 09.03.2010. 14:06:29
WTO:

G20 mora budno pratiti protekcionističke trendove

Nove restrikcije trgovine češće se primjenjuju u dobro zaštićenim sektorima, kao što su rude, tekstil i proizvodi od metala

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Zemlje članice skupine G20 moraju i dalje biti na oprezu u pogledu protekcionizma, unatoč zasad uspješnom sprečavanju eskalacije ograničenja u trgovinskoj razmjeni i ulaganjima, ocjenjuju u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Određene su članice G20, što je u oštroj suprotnosti s obećanjima na prošlogodišnjim sastancima na vrhu u Londonu i Pittsburghu, uvele nove mjere ograničenja trgovine, no njihovi su razmjeri bili ograničeni, no cijela skupina i dalje priječi eskalaciju protekcionizma, navodi WTO u najnovijem izvješću.

U izvješće koje su zajednički pripremili Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) i UN-ova konferencija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) na zahtjev G20 dalje se navodi da je lani u svijetu bilo više od 200 milijuna nezaposlenih, što je podiglo stope nezaposlenosti na rekordne razine.

"Visoke stope nezaposlenosti vjerojatno će se zadržati i u 2010. To pored neizvjesnosti u pogledu tajminga i snage održivog globalnog gospodarskog rasta nameće potrebu zemalja G20 da nastave borbu protiv protekcionizma", kaže se dalje u izvješću.

Rast svjetske trgovine očigledno je obnovljen, uz snažan oporavak u azijsko-pacifičkoj regiji u proteklim mjesecima, nakon pada obujma svjetske trgovine u 2009. za oko 12 posto, na razine iz 2006., napominju dalje autori izvješća.

U razdoblju od rujna 2009. do sredine veljače po njihovim su procjenama nove mjere ograničavanja uvoza obuhvaćale 0,7 posto uvoza G20, ili 0,4 posto ukupnog svjetskog uvoza.

To je upola manje u odnosu na njihov opseg u razdoblju od listopada 2008. do listopada 2009., obuhvaćenom prijašnjim izvješćem.

Nove restrikcije trgovine, kako napominju autori, češće se primjenjuju u dobro zaštićenim sektorima, kao što su rude, tekstil i proizvodi od metala. Budući da je riječ o radno intenzivnim sektorima, upozoravaju dalje, upravo su oni najranjiviji na pritiske koju izaziva velika nezaposlenost. (hina/metro-portal)

09.03.2010. 14:06:29
http://metro-portal.hr/g20-mora-budno-pratiti-protekcionisticke-trendove/35011/